ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ανησυχία στην Αθήνα για τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν - Σε επιφυλακή το Υπουργείο Εξωτερικών

Ανησυχία στην Αθήνα για τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν - Σε επιφυλακή το Υπουργείο Εξωτερικών
Getty Images

Με μοναδικό ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας της Αθήνας, τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και από την στιγμή που δεν υπάρχει πρεσβεία στο Χαρτούμ,το υπουργείο εξωτερικών προσπαθεί να μάθει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων στο Σουδάν και αν είναι πράγματι ασφαλείς.

 

Η μονάδα διαχείρισης κρίσεων που ενεργοποιήθηκε δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να διευκολύνει άμεσα του Ελληνες εκεί. Αφού σύμφωνα με τον μητροπολίτη υπάρχουν Ελληνες εγκλωβισμένοι μέσα στην εκκλησία, περίπου 15 τον αριθμό, κάτι που το υπουργείο εξωτερικών μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει. Οι μάχες είναι σε εξέλιξη και συνεχώς κλιμακώνονται και ο μητροπολίτης φοβάται για τη ζωή των Ελλήνων και καταγγέλλει ότι δεν είχε καμμία ενημέρωση, καμμία προειδοποίηση.

Έξω από τη Μητροπολη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και περιβάλλεται από κυβερνητικά κτίρια, μαίνονται μάχες, ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις. Το ρεύμα και το νερό στην πόλη έχει διακοπεί.

Οι Ελληνες που βρίσκονται στο Σουδάν πρέπει να είναι περίπου 50, όμως το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι μέρες του Πάσχα και αρά πολλοί από αυτούς ενδεχομένως να είχαν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, δυσκολεύει πολύ τις διαδικασίες για να μάθει το υπουργείο Εξωτερικών πόσοι από αυτούς ήταν στην εμπόλεμη χώρα το Μεγάλο Σάββατο.

Δίαυλος επικοινωνίας για την Αθήνα είναι επίσης το γραφείο της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη. Όμως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το WFP, των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

«Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν. «Το WFP είναι δεσμευμένο στο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια και η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εξασφαλισμένη».

Τρεις υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.

Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ υπέστη σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών .

Οσο για την κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών;. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο χειρουργείο, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί αυτό σήμερα. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους.

Σχετικές ειδήσεις