ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Δεν παίζω με τα κουκιά, δεν με ενδιαφέρει ισχνή πλειοψηφία»

Εκλογές 2023 -  Μητσοτάκης: «Δεν παίζω με τα κουκιά, δεν με ενδιαφέρει ισχνή πλειοψηφία»

Στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει πρώτη προτεραιότητα την ισχυρή αυτοδυναμία με ταυτόχρονη επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Στις τελευταίες του συνεντεύξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο των επιθέσεών του, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τόσο στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ, όσο και σε αυτή που παραχώρησε στο Αction24, δεν υπάρχει μόνο χάσμα επί προσωπικού αλλά και επί των πολιτικών που υπηρετεί η Χαριλάου Τρικούπη η οποία σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει δύο πράγματα:

1ον. Δεν μετράει μόνο τα κουκιά όπως κάνουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κυβερνήσουν ακόμα και με ανοχή. «Εγώ δεν κυβερνάω με ψήφο ανοχής», ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2ον. Δεν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή με οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών.Όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία από τις συνεντεύξεις του «συναίνεσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες για αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές τερατογενέσεις σε κυβερνήσεις ηττημένων και σε νέες περιπέτειες. Ίσως κάποιοι να το ονειρεύονται αυτό αλλά το τρέμουν οι πολίτες».

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός ακόμη κι αν λάβει την διερευνητική εντολή δεν πρόκειται να μπει σε παζάρια ισχνής πλειοψηφίας με το τρίτο κόμμα και κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσει να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη εκλογική διαδικασία όπου εκεί το ποσοστό της πρώτης κάλπης πρέπει να λειτουργήσει ως ελατήριο εκτίναξης για τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο.

Αυτοί μιλούν για το παρελθόν και εγώ για το μέλλον

Έτσι κι αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και όπως είπε στο Action 24 «αυτή τη στιγμή είμαι εστιασμένος σε μία αποστολή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός έχουμε 16 μέρες μέχρι τις εκλογές και σε αυτές τις μέρες εγώ θέλω να μιλήσω για την οικονομία, την υγεία και να αφήσω τους άλλους να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μία συζήτηση που δεν μας αφορά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ένας από τους πιο καθοριστικούς και απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι οι πολίτες για πρώτη φορά γνωρίζουν ότι θα στηθούν δύο κάλπες. Αυτό ενισχύει τους φόβους για ψήφο διαμαρτυρίας ή για χαλαρή ψήφο την πρώτη Κυριακή.

Παρόλα αυτά οι γαλάζιοι εκλογολόγοι εκτιμούν ότι ακόμα και οι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες θα προσέλθουν την πρώτη Κυριακή μόνο για να εκλέξουν τον δικό τους τοπικό βουλευτή αλλά θα το κάνουν. Στη δεύτερη κάλπη εκτιμούν ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και οι πολίτες θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν μαζικά αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σχετικές ειδήσεις