ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Η αυτοδυναμία της ΝΔ και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Η αυτοδυναμία της ΝΔ και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο
Newsbomb.gr

Δημοσκόπηση της Kappa Research καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου. Αυτοδυναμία Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές, αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ τα πρώτα συμπεράσματα.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι δημοσκόποι μετά τα αποτελέσματα των Εκλογών 2023, καθώς τόσο το Exit Poll όσο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν πλήρως την εικόνα που έδωσαν τελικά οι κάλπες. Η απάντηση των εταιρειών έρευνας και των επικεφαλής τους, ήταν ότι δέχθηκαν πιέσεις και μάλιστα μέσα από το επίσημο όργανό τους ανέφεραν πως πρέπει να σταματήσουν κάθε είδους παρεμβάσεις στο έργο τους. «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», ήταν το μήνυμα που εστάλη από την ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την Τρίτη (23/5) δημοσιεύτηκε η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις Εκλογές 2023, στην οποία αποτυπώνονται τα πρώτα συναισθήματα των πολιτών μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής (21/5). Οι ερωτήσεις αφορούν το πως είδαν οι πολίτες τη νίκη της ΝΔ, αν επιθυμούν αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές αλλά και τι θα πρέπει να γίνει στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί όπου ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα συναισθήματα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ένα 50% αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα, ενώ ένα 48% το αποτίμησε αρνητικά.

Η εκτίμηση των πολιτών για την πορεία της χώρας είναι θετική στο 50%, ενώ το 38% θεωρεί ότι η πορεία θα είναι αρνητική. Ουδέτερη στάση τήρησε ένα 10% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση γιατί επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, η απάντηση θα πρέπει να προκαλέσει περισσότερο προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διότι ένα 43% ανέφερε ότι η αντιπολίτευση είχε σημαντικές αδυναμίες ενώ ένα 35% θεωρεί ικανότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Στην ερώτηση για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες απάντησαν κατά 56% πως επιθυμούν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις το 28% έκανε λόγο για συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με άλλο κόμμα.

Θετική για το ΠΑΣΟΚ και αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η ερώτηση για το ποιο από τα δύο κόμματα, επί της ουσίας, θα πρέπει να έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 52% των ερωτηθέντων επιζητά ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις το 28% επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει υψηλότερο ποσοστό για να ελέγχει την κυβέρνηση.

Μάλιστα, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ το 46% επισημαίνει ότι θα έπρεπε άμεσα να έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα.

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί - και αυξάνει κατ' ελάχιστο - τα ποσοστά της καθώς συγκεντρώνει 41%. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πέφτει» στο 19,5% ενώ το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται στο 14,4%. Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,2% ενώ η Ελληνική Λύση ανέρχεται στο 4,6%. Επιπλέον, το κόμμα ΝΙΚΗ δείχνει να μπαίνει στη Βουλή με 3,5% όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνταντοπούλου με 3,9% ενώ εκτός παραμένει το ΜέΡΑ 25 με μόλις 2%.

Ολόκληρη η έρευνα της Kappa Research

Σχετικές ειδήσεις