ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στα «χαρακώματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά

Εκλογές 2023: Στα «χαρακώματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά

Εκλογές 2023: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στην κυριαρχία του κεντροαριστερού χώρου.  

Τα ξίφη τους για την επικράτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς ετοιμάζονται να διασταυρώσουν κατά τη νέα προεκλογική περίοδο οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια μάχη που θα διεξαχθεί στο παρόν, αλλά έχει ως στόχο το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ακονίζει» τα «μαχαίρια» του

Είναι σαφές ότι στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ενόχληση για τη στάση που κράτησε καθ’όλη τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου η Χαριλάου Τρικούπη. Αφενός γιατί θεωρούν ότι είχε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου γιατί επί της ουσίας «ναρκοθέτησε» την απλή αναλογική με τις συνεχείς αρνήσεις της να συζητήσει για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτεινε χείρα προς την πλευρά της.

«Και χθες (σ.σ.) την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», σημείωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας μια πρώτη σφοδρή επίθεση εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για εικόνα από τα προσεχώς, καθώς στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να απαντούν, πλέον, στις επιθέσεις που δέχονται από το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε πολύ σκληρό ύφος.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο προς τους πολίτες πως εκείνος εκφράζει την κεντροαριστερά και αποτελεί την εγγύηση ότι μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση, θα εγγυηθεί την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η φράση «βολικός δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι κάποιοι εξωθεσμικοί παράγοντες θέλουν να τελειώσουν με το κόμμα του.

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την έφοδο του

Από την πλευρά τους, στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι ο βασικός αντίπαλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί εστίασαν τα πυρά τους και πολύ λιγότερο προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Άλλωστε, βασικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στους δύο μεγάλους παίχτες του πολιτικού συστήματος, αρχικά. Και ο μόνος τρόπος που αυτό μπορεί να συμβεί, είναι μέσω της «εκθρόνισης» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στην επίθεση Τσίπρα.

Το ύφος και η ταχύτητα της αντίδρασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσει ένα «θερμό» πολιτικά καλοκαίρι για την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις