ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ανδρουλάκης vs Τσίπρας - Σύγκρουση μέχρις εσχάτων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Ανδρουλάκης vs Τσίπρας - Σύγκρουση μέχρις εσχάτων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αλλιώς ξεκίνησε κι αλλιώς καταλήγει η σχέση μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα με φόντο την κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς και ενόψει της δεύτερης κάλπης στις 25 Ιουνίου.

Το αρχικό φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την λεγόμενη Προοδευτική Διακυβέρνηση φαίνεται πως πάει περίπατο και τα δύο κόμματα βρίσκονται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης για τη δεύτερη θέση, αυτή δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές φορές ρίξει τα δίχτυα της συναίνεσης με τη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να υπάρξει μία σύγκλιση των δύο κομμάτων ήδη από τις πρώτες κάρτες για τη δημιουργία ενός είδους συγκυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στο διμέτωπο αγώνα του τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις πρώτες κάλπες της περασμένης Κυριακής και διαβάζοντας τα αποτελέσματα που φέρνουν αρκετά ψηλά το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική και να αναβαθμίσουν τους στόχους τους προκειμένου στη δεύτερη εκλογική διαδικασία να βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στρατηγική αυτή της Χαριλάου Τρικούπη έβαλε στην κυριολεξία φωτιά στην Κουμουνδούρου. Στις δηλώσεις αποτίμησης της εκλογικής ήττας του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, χρέωσε ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής του ήττας στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργηθεί μία Προοδευτική κυβέρνηση.Οι δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και πλέον στο δρόμο για τη δεύτερη κάλπη το μεγάλο ματς θα δοθεί όχι μόνο για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ποιος θα επικρατήσει στη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πλησιάζοντας προς τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ θα παίξουν το χαρτί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι άφθαρτος δεν έχει κυβερνήσει και μπορεί να εκφράσει μία παραγωγική αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τον Τσίπρα ως χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας και να κάνουν λόγο για πολιτικό κατήφορο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα θέσει εαυτόν μπροστά στο κάδρο της επικαιρότητας και απέναντι στον Μητσοτάκη προσπαθώντας να αποδομήσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς.Αντίστοιχη στρατηγική θα ακολουθήσει και ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του blame game και της απόδοσης ευθυνών για τη μη συνεννόηση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας.

Στη στρατηγική που θα αρχίσει να ξετυλίγεται τις επόμενες ημέρες η πίεση προς την Κουμουνδούρου θα εντείνεται συνεχώς. “Οι αγώνες δεν χαρίζονται, κερδίζονται” ήταν το δεικτικό σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.Μπαίνοντας στην ουσία της πολιτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα ο Δημήτρης Μάντζος ισχυρίστηκε πως «Η εθνική ανάγκη που προκύπτει από την κάλπη, είναι να έχουμε ξανά μια ισχυρή, αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική εναλλακτική, μια ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Είναι αυτό που έλειψε. Αυτήν την αντιπολίτευση δεν μπορεί να την χαρακτηρίζει τίποτε άλλο παρά μόνο συνέπεια, σοβαρότητα, αλήθεια και αξιοπιστία. Δεν υπήρξε αξιόπιστη αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.Στον καμβά της αξιόπιστης, γνήσιας προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν χωρά ούτε ο λαϊκισμός, ούτε η διχόνοια, ούτε οι ανερμάτιστες και ασυνάρτητες πολιτικές προτάσεις».

Γίνεται σαφές ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική αφού και για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

Σχετικές ειδήσεις