ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση αλλάζει τα δεδομένα

Εκλογές 2023: Η νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση αλλάζει τα δεδομένα

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής και η συντριπτική κυριαρχία της ΝΔ αναδιάταξαν πλήρως το πολιτικό σκηνικό και γέννησαν μια νέα κόντρα στον ορίζοντα για την επικράτηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Ήδη από την επομένη των εκλογών βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την Χαριλάου Τρικούπη να ισχυρίζεται ανοικτά ότι στόχος της είναι να βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις επαναληπτικές εκλογές και να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Η κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης φούντωσε για τα καλά όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κόμματος ισχυρίστηκε – ούτε λίγο ούτε πολύ – ότι για τη συντριβή της Κουμουνδούρου ευθύνονται ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ που δεν εκμεταλλεύθηκαν όλοι μαζί τις δυνατότητες της απλής αναλογικής.

«Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’όλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου:

«Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Στα κάγκελα το ΠΑΣΟΚ

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση «Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο», ήταν η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη σε πολύ σκληρό ύφος και υπήρξε και συνέχεια: «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία. Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης».

Αυτή την ώρα λοιπόν το ντέρμπι μετατοπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα στη ΝΔ παρακολουθούν αυτή την άγρια κόντρα κρατώντας αποστάσεις και αφήνοντας τα δύο κόμματα να βγάλουν -όπως λέμε - μόνα τους τα μάτια τους.

«Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να νικηθεί όσο έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ», θα είναι το βασικό μήνυμα που θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι μεγαλύτερη η απειλή για τους πολίτες εάν ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρεθεί κατακερματισμένος μετά τις επόμενες εκλογές και θα επιδιώξουν με αυτό το επιχείρημα να επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους.

Στη ΝΔ δεν θα ασχοληθούν ούτε σε αυτή την προεκλογική περίοδο με κατά μέτωπο συγκρούσεις και θα επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν την δυναμική των αντιπάλων τους ισχυριζόμενοι ότι είναι ακτιβιστικά κόμματα της στείρας αντιπολίτευσης και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Συγχαρητήρια Μέτσολα στα ελληνικά σε Μητσοτάκη για τη νίκη του

Εκλογές 2023 - Δημοσθένης Βεργής: Δεν ψήφισε ούτε τον εαυτό του - Ψάχνει τον μοναδικό του ψηφοφόρο

LIVE Blog: Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου