ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Γιατί έπεσαν έξω Exit Polls και δημοσκοπήσεις

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Γιατί έπεσαν έξω Exit Polls και δημοσκοπήσεις
Newsbomb.gr

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ποια θα είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές 2023 πυροδότησε νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, ενώ «σήκωσε» ξανά και τη συζήτηση για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και των Exit Polls. Στις εταιρείες επικρατεί προβληματισμός, ενώ παράλληλα κορυφαίοι δημοσκόποι από το πρωί της Δευτέρας προσπαθούν να δώσουν εξήγηση στο γιατί έπεσαν τόσο έξω όλα τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους για τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν μη τι άλλο, ακόμα και δημοσκοπήσεις που έδειχναν καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν προβλέψει τόσο μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, καμία από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είχε δώσει ποσοστό 40% στη Νέα Δημοκρατία, ενώ επίσης καμία δεν έδινε ποσοστό χαμηλότερο του 26% στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, κανείς δεν προσέγγισε με ακρίβεια το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετοί έδιναν εντός Βουλής το ΜέΡα 25 το οποίο δεν τέλει μένει εκτός κοινοβουλίου αφού δεν έφτασε στο 3%.

Ακόμα και το Exit Poll, ωστόσο, δεν προσέγγισε την πραγματική διαφορά. Τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκ νέου απόκλιση από την πραγματικότητα, με τους δημοσκόπους να προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν, όπως αυτή του κ. Μαύρου της MRB, υπήρξε αρκετή πίεση από συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετές αρνήσεις πολιτών να προσμετρηθούν σε συγκεκριμένο κόμμα κι έτσι να υπάρξει στρεβλή εικόνα τόσο σε δημοσκοπήσεις όσο και σε Exit Polls.

Εντύπωση έχει προκαλέσει και η δήλωση του κ. Δρυμιώτη, εκλογικού αναλυτή, ο οποίος ανέφερε ότι οι εταιρείες επέλεξαν να μην δείξουν τα πραγματικά νούμερα του Exit Poll. Το +20% της Νέας Δημοκρατίας, όπως εξήγησε, είχε φανεί σε μετρήσεις αλλά θεωρήθηκε υπερβολικό να ανακοινωθεί υπό τον φόβο αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμα πιο σκληρά ήταν τα λόγια του επικεφαλής της Metron Analysis, Στράτου Φαναρά, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως υπήρξαν απειλές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των δημοσκοπήσεων.

«Ήμασταν η μόνη εταιρεία που και στο MEGA είχαμε δώσει εκτίμηση για το ΠΑΣΟΚ οριακά διψήφιο ποσοστό κι επίσης ήμασταν η εταιρεία που έδειχνε διψήφια διαφορά. Είναι ανακρίβεια ότι δεν υπήρξε έρευνα που να παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 25%, καθώς υπήρξαν δικές μας έρευνες που παρουσίασαν μέχρι και 21 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου», σχολίασε.

«Το exit poll είναι το πρώτο και δίνεται σε δύο ανακοινώσεις., η μία είναι στο 80% με στοιχεία μέχρι τις 16:30. Δώσαμε την διαφορά αυτή κι όταν πιστοποιήσαμε ότι μέχρι τα τελικά στοιχεία η διαφορά διευρύνεται, την διευρύναμε», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ”Metron Analysis” έχει απειληθεί από σωρεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαφόρων άλλων διάσπαρτων, ότι σήμερα εδώ θα είχαν εγκατασταθεί εισαγγελείς».