ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόστολος Πιστόλας στο Newsbomb.gr για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Είναι ο θάνατος σου, η ζωή μου»

Απόστολος Πιστόλας στο Newsbomb.gr για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Είναι ο θάνατος σου, η ζωή μου»

Το θέμα της επόμενης ημέρας των εκλογών, που αναλύθηκε στο σημερινό Debate του Newsbomb.gr, δεν είναι άλλο από τα αίτια της καταβαράθρωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο Απόστολος Πιστόλας, αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, ήταν ο σημερινός καλεσμένος στη στήλη «debates» του Newsbomb.gr με την Αμαλία Κάτζου.

Ο κορυφαίος ειδικός δίνει την εκτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ερμηνεύει τη μεγάλη αποτυχία των δημοσκοπήσεων, όπως και δίνει την εκδοχή του για τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τα λάθη της στρατηγικής του κόμματος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πιάνει το νήμα της ανάλυσης από το 2019 και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 8 μονάδες. Είχε την ευκαιρία να κάνει μια μετατόπιση στην εκλογική αγορά προς τα κεντροαριστερά, αφήνοντας πίσω του την τοξικότητα και τις ακραίες αριστερές θέσεις, και να γίνει λίγο πιο ΠΑΣΟΚ, σημειώνει. Δεν το έκανε, προσθέτει, με αποτέλεσμα να κλείσει την πόρτα σε άλλα κοινά και να αφήσει χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλώσει το Κέντρο.

Κατά τον Απόστολο Πιστόλα, η διαφορά γιγαντώθηκε τον τελευταίο μήνα από τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις από τη δήλωση Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακτινογραφώντας την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως έφερνε το παρασκήνιο στο προσκήνιο, μπλέχτηκε στην απλή αναλογική, μετά τα Τέμπη βραχυκύκλωσε και δεν έκανε τη μετατόπιση ύφους κρατώντας τον Παύλο Πολάκη. Επίσης, παρατηρεί πως ρόλο έπαιξαν και οι ακραίες τοποθετήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως ο φράχτης στον Έβρο, αλλά και οι δηλώσεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αποτυπώνοντας ανάγλυφα το νέο προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σημειώνει πως ένας έτρεχε για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογραμμίζει πως την Κυριακή των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας έχασε αυτό που κέρδισε το 2012, να μπορεί να δηλώνει ότι είναι κυβερνητική εναλλαγή. Δεν είναι πλέον, εκτιμά.

Χάνοντας αυτό το αφήγημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το αφήγημα της ανατροπής, όπως σημειώνει και προσθέτει: «Είναι ο θάνατος σου, η ζωή μου» προϊδεάζοντας για το κύριο στοίχημα στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Ειδικότερα, διαβλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα χτυπηθούν, γιατί δεν έχουμε παιχνίδι διεκδίκησης εξουσίας, αλλά διεκδίκησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, επισημαίνει πως ήταν στρωτή, καθώς μίλησε για το τι έκανε τα 4 χρόνια και τι θέλει να κάνει για το μέλλον.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση: