ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί έγινε πράσινος ο Θερμαϊκός Κόλπος; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Θερμαϊκός Κόλπος
ΕΡΤ

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εμφάνιση αυτού του φαινομένου που έχει παρουσιαστεί και τα προηγούμενα χρόνια στον ευτροφισμό, στην αύξηση δηλαδή του φυτοπλαγκτού στα νερά του Θερμαϊκού

Ο Θερμαϊκός Κόλπος στη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε αποκρουστικό θέαμα, αφού φέτος εμφανίστηκε το φυτοπλαγκτόν. Μάλιστα, εάν περάσει κάποιος από το σημείο θα το διακρίνει στις γωνίες κοντά στο κράσπεδο, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα λύματα, ενώ η έκτασή του αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εμφάνιση αυτού του φαινομένου που έχει παρουσιαστεί και τα προηγούμενα χρόνια στον ευτροφισμό, στην αύξηση δηλαδή του φυτοπλαγκτού στα νερά του Θερμαϊκού εξαιτίας της νηνεμίας και της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ τονίζουν πως το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως σε κλειστούς κόλπους.

Παράλληλα επισημαίνουν πως δεν είναι επικίνδυνο φαινόμενο και πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος αναφέρει πως «πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται δύο-τρεις φορές το χρόνο. Μένει για λίγες μέρες και σιγά-σιγά αποσυντίθεται. Εκτός κι αν φυσήξει ο Βαρδάρης και το πάει προς τα μέσα. Πρέπει να το συνηθίσουν οι πολίτες. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως σίγουρα προκαλεί ένα αποκρουστικό θέαμα. Άλλες χρονιές είναι ακόμα πιο έντονο οπτικά, με την εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας».