ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος: Ολονύχτια επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων του ναυαγίου - Εθνικό πένθος στη χώρα

Πύλος: Ολονύχτια επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων του ναυαγίου - Εθνικό πένθος στη χώρα

Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 79 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109

Έως τώρα, 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 79 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τα 600 με 750 άτομα.

Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος περίπου 35 μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. Το πλήρωμα του πλοίου δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα, όπως αναφέρει το MEGA, ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λιμενικού σήμανε συναγερμός χθες Τετάρτη, καθώς το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση μέχρι που άρχισε να κάνει κλυδωνισμούς.

Σύμφωνα με το MEGA, η Frontex είχε εντοπίσει το πλοίο ωστόσο ρώτησε εάν χρειάζεται βοήθεια ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν έπρεπε να κληθούν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού αλλά και όσα σκάφη μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη, γίνεται έρευνα για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ από το πρωί θα σπεύσουν περισσότερα σκάφη του Λιμενικού αλλά θα ξεκινήσουν και εναέρια μέσα.

Συγκλονιστικές μάλιστα είναι και οι εικόνες διάσωσης από το ελληνικό Super Puma. Είναι πολύ πιθανό στα αμπάρια του πλοίου να βρίσκονταν γυναικόπαιδα ενώ επάνω να ήταν οι άντρες.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τους λόγους που βυθίστηκε στο πλοίο. Η μία από τις εκδοχές είναι η μετατόπιση φορτίου, δηλαδή να μετακινήθηκαν οι άνθρωποι για κάποιους λόγους με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει κλίση.

Καθηγητής ναυπηγικής ανέφερε πως είναι ένα λόγο που έχει μεγάλο πλάτος και όσον αφορά στο κέντρο βάρους του, με ένα μακρύ κύμα, καθώς στην περιοχή δεν έπνεαν μποφόρ, μπορεί να δημιουργήσει συντονισμό στο πλοίο με αποτέλεσμα να γείρει.