ΤΟ NEWSBOMB.GR ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Αυτό είναι το πρόσωπο της τραγωδίας - Εκατοντάδες γυναικόπαιδα αγνοούνται

Ναυάγιο στην Πύλο: Αυτό είναι το πρόσωπο της τραγωδίας - Εκατοντάδες γυναικόπαιδα αγνοούνται
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Eκατοντάδες μετανάστες στοιβαγμένοι σε ένα «σαπιοκάραβο» έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Πύλου. Οι διασωθέντες ανέρχονται στους 104, ωστόσο δυστυχώς φαίνεται ότι εκατοντάδες άλλοι πνίγηκαν στο ναυάγιο. Διασωθέντες δείχνουν φωτογραφίες από τους αγνοούμενους.

Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Στο λιμάνι έφτασε το βράδυ της Τετάρτης πλοίο του Λιμενικού φορτωμένο με μαύρες σακούλες, ενώ δυστυχώς όπως αναμένεται εκατοντάδες μπορεί να είναι οι μετανάστες που να πνίγηκαν στα ανοιχτά της Πύλου. Σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται κλιμάκιο με ιατροδικαστές, προκειμένου να γίνουν εκεί οι πρώτες διαδικασίες για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Μέχρι στιγμής 79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, 104 έχουν διασωθεί και εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται. Από τους διασωθέντες, οι 30 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Διασωθέντες μετανάστες επιδεικνύουν στις Αρχές φωτογραφίες με τους αγνοούμενους που στην πλειοψηφία τους όπως φαίνεται, είναι γυναίκες και παιδία που ταξίδεψαν στα αμπάρια του πλοίου.

pylos-newsbomb.jpg
Αποστολή Newsbomb στην ΚαλαμάταNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Κάποιοι, στέλνουν απελπισμένα μηνύματα σε στελέχη των Αρχών αναζητώντας τους δικούς τους.

Οι 30 διασωθέντες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι καλά στην υγεία τους και αγωνιούν για τους δικούς τους.

Ένα μήνυμα γράφει:

«Το όνομά του είναι Seif Aldeen Ahmad. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν γνωρίζετε κάτι για αυτόν και πώς θα μάθουμε κάτι. Η καρδιά μας πάει να σπάσει. Παρακαλούμε, απλά θέλουμε να ξέρουμε. Ή αν έχετε φωτογραφίες των επιζώντων. Σας εκλιπαρούμε».

Τι ανέφερε στον φακό του Newsbomb.gr καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας:

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο, «δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί γυναικόπαιδα. Είπαν ότι μπορεί να έχουν βρεθεί στα αμπάρια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για τρεις ημέρες, δεν θα σταματήσουν καθόλου». Σημειώνεται, δε, ότι οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες.

Εκτιμάται ότι η βύθιση του πλοίου επήλθε από τη μετατόπιση του κόσμου, καθώς ήταν πάρα πολλοί τόσο στο κατάστρωμα όσο και στο αμπάρι. Υπολογίζεται ότι ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονταν στο αμπάρι ήταν περίπου 100 παιδιά.

Σε συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων. Στο μήνυμα φαίνεται να γράφει: «Τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ήταν 750».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας και κατέγραψε στιγμή προς στιγμή την επιχείρηση διάσωσης και έρευνας, καθώς και τα όσα ακολούθησαν. Εναέριες φωτογραφίες, πιθανότατα από δυνάμεις της Frontex, δείχνουν το κατάμεστο από ανθρώπους καράβι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023. Το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

Το χρονικό της τραγωδίας

  • Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώνεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.
  • Το Λιμενικό Σώμα προβαίνει στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώνεται περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.
  • Στις 15:35 εντοπίζεται το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.
  • Ενημερώνονται τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
  • Δίνεται εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.
  • Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία γίνεται περί τις 14:00.
  • Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου γίνεται περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.
  • Επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
  • Το ΕΚΣΕΔ στέλνει ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε, του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
  • Δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά, πλοίο, απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.
  • Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας διατηρεί επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλαμβάνουν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν θέλουν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
  • Μετά τη 01:40 της 14ης Ιουνίου το αλιευτικό ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.
  • Στις 02:04 ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.
  • Περί τις 02:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ελληνικές Αρχές ειδοποιούνται από τις ιταλικές για το ναυάγιο και τίθενται σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.
  • Οι πρώτοι διασωθέντες οδηγούνται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας των χώρων του για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
  • Τέσσερις μετανάστες διακομίζονται με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Βίντεο-ντοκουμέντο από τη διάσωση με το Super Puma έρχεται στη δημοσιότητα.

  • Οι διασωθέντες φτάνουν στους 104, ενώ ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει συνεχώς.
  • Περί τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι νεκροί ανέρχονται σε 59.
  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε. Προορισμό είχε την Ιταλία.
  • Στην επιχείρηση συμμετέχουν 30 διασώστες του ΕΚΑΒ με 15 οχήματα που έφτασαν από τις γύρω περιοχές για να συνδράμουν στη διάσωση των μεταναστών.
  • Περί τις 3 το μεσημέρι οι νεκροί ανέρχονται σε 78, ενώ πηγές κάνουν λόγο για περίπου 700 επιβαίνοντες.
  • Μέχρι τις 15:30 είχαν γίνει ήδη 22 διακομιδές από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αρκετοί διασωθέντες τοποθετούνται σε χώρο του λιμανιού για τις πρώτες βοήθειες.
  • Στις 16:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου φτάνει στην Καλαμάτα.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, για την τραγωδία με τους μετανάστες στην Πύλο, ενώ ακυρώνει την προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα.
  • Για «ανθρώπινη τραγωδία» και «στιγμή που πρέπει να προτάξουμε ανθρωπιά», κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Ενεργοποιείται το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.
  • Ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μιλάει στο Newsbomb.gr για την πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους ασθενείς που καταφθάνουν.
  • Την οργή του εκφράζει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι.
  • Οι πρώτοι διασωθέντες αναφέρουν ότι υπήρχαν «παιδιά και γυναίκες στα αμπάρια».
  • Ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κάνει λόγο για ένα υπερφορτωμένο πλοίο με στοιβαγμένους ανθρώπους.
  • «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε».
  • Ζευγάρι Καλαματιανών σπεύδει στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια στους διασωθέντες.
    Κηρύσσεται τριήμερο Εθνικό Πένθος από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Ναυάγιο Πύλος: Τα «δρομολόγια θανάτου» των διακινητών μεταναστών - Το ταξίδι, οι «τιμές», τα κέρδη

Οι πηγές αυτές περιέγραψαν αναλυτικά τα «δρομολόγια θανάτου», παρόμοιων με αυτό που οδήγησε στην τραγωδία σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Τα αλιευτικά σκάφη ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη. Προορισμός τους είναι οι ιταλικές ακτές.

Συνήθως, σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι ότι τους τοποθετούν παντού: στα αμπάρια, ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπεφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.

Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο. Τα κέδρη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.

Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία αύριο, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.

Ναυάγιο στην Πύλο: Η γυναίκα που ειδοποίησε τις αρχές αποκαλύπτει όσα της είπαν οι μετανάστες

Η Ναουάλ Σουφί όπως ονομάζεται η γυναίκα, έγραψε όσα της μετέφεραν οι μετανάστες από τις ώρες που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο, υλικό, το οποίο όπως σημειώνει δημοσιεύει εξουσιοδοτώντας όλους τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιήσουν, ως μαρτυρίας για τα ρεπορτάζ.

«Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου και μου μίλησαν για την κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο οδηγός της βάρκας τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου Turaya, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές», γράφει αρχικά.

Όπως εξηγεί, «Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνεχώς ότι η ελληνική βοήθεια θα ερχόταν. Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα, ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα μου είπε ρητά: "Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή"».

«Παιδιά και γυναίκες στα αμπάρια».

«Μέχρι τώρα έχουν έρθει 25 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας σε διάφορες κλινικές κυρίως με ηλεκτρολυτικές διαταραχές και προβλήματα διαμονής των ανθρώπων που ήταν πολλές ώρες στη θάλασσα.», ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις