ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αλιβέρι

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αλιβέρι
Newsbomb.gr

Η φωτιά που ξέσπασε από το απόγευμα στην περιοχή Μηλάκι, στο Αλιβέρι της Εύβοιας, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και μηδενική πρόσβαση προς το σημείο όπου κατευθύνεται το μέτωπο. Έντονη η ανησυχία των κατοίκων για τα παρακείμενα εργοστάσια.

Αγωνία και αναστάτωση για τους κατοίκους στο Αλιβέρι της Εύβοιας, κυρίως στις παραλιακές περιοχές του Καράβου, στο Μηλάκι και στον οικισμό Πούντα προς τον οποίο κατευθύνεται την τελευταία ώρα η φωτιά.

Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε από το απόγευμα, ωστόσο, το γεγονός ότι το σημείο ήταν αρκετά δύσβατο αλλά και οι ισχυροί άνεμοι, δεν βοήθησαν στο να υπάρξει κατάσβεση.

Από νωρίς στο σημείο επιχείρησαν 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, επιχείρησε ρίψεις και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων, βέβαια, δεν ήταν άλλη από το να μην κατευθυνθεί το πύρινο μέτωπο προς τα εργοστάσια στην περιοχή, ειδικότερα σε αυτό της ΔΕΗ όπου υπάρχουν δεξαμενές φυσικού αερίου.

Η κατεύθυνση των ανέμων ήταν, ευτυχώς ως προς αυτό τουλάχιστον, αντίθετη με αποτέλεσμα η φωτιά να κάψει μεγάλη έκταση στην περιοχή Μηλάκι, πίσω από τα εργοστάσια, προς το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Την τελευταία ώρα, η φωτιά κατευθύνεται προς τον οικισμό Πούντα. Στο σημείο, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν υπάρχουν ανοικτοί δρόμοι και έτσι η πρόσβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, που ενισχύονται με επιπλέον οχήματα και άνδρες από τη Χαλκίδα, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη ως απίθανη.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι ανάστατοι και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν συνεχίσει το μέτωπο να καίει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα σταματήσει… στη θάλασσα όταν δεν θα έχει πια τίποτα άλλο να κάψει.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή σε ένα βουνό που ήταν πλούσιο σε σπάνια πανίδα το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο ως προστατευμένο καταφύγιο άγριας ζωής.

«Θα είναι δύσκολη η νύχτα»

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Νίκο Μπαράκο που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ελπίζουμε η φωτιά όταν θα φτάσει στο νταμάρι να περιοριστεί ενώ παράλληλα το άλλο μέτωπο προσπαθούμε να το πιάσουμε σε ένα σημείο πριν φτάσει στον Προφήτη Ηλία. Αν περάσει από εκεί τα πάντα γίνονται δύσκολα». Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε πως «ήδη κινούνται μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα προς τον Προφήτη Ηλία για να δημιουργήσουν μια προστατευτική ζώνη πριν φτάσει εκεί η φωτιά».

Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος «οι καπνοί έχουν σκεπάσει ένα μεγάλο μέρος από την Εύβοια. Το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι ορατό από πάρα πολλά χιλιόμετρα. Η φωτιά ανεβαίνει, κατεβαίνει βουνά και συνεχίζει να καίει χωρίς προς το παρόν να απειλεί κατοικημένες περιοχές και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής».

«Είναι πολύ δύσκολο σημείο. Η νύχτα θα είναι μακριά. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή και θα παραμείνουμε όλο το βράδυ» σημειώνει ο κ. Νίκος Μπαράκος ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και εθελοντές οι οποίοι βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία για να περιορίσουν το πέρασμα της φωτιάς.

Σχετικές ειδήσεις