Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων - Γιαννόπουλος: Στους 42 το θερμόμετρο στην Αθήνα - Επικίνδυνο «κοκτέιλ» για πυρκαγιά

Καύσωνας Κλέων - Γιαννόπουλος: Στους 42 το θερμόμετρο στην Αθήνα - Επικίνδυνο «κοκτέιλ» για πυρκαγιά
Eurokinissi

Ο σκληρός πυρήνας του καύσωνα Κλέων θα φανεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Καμπανάκι από τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο για επικίνδυνο κοκτέιλ θερμοκρασιών και ανέμων που θα αυξήσει τον κίνδυνο για πυρκαγιά.

Αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου η εκκίνηση του καύσωνα για πρώτη φορά φέτος στη χώρα με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 39 βαθμούς στους κάμπους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα και που θα έχουν διάρκεια αλλά και ένταση, ενώ τόνισε τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που θα ακολουθήσει λόγω της έντονης ξηρασίας και των ανέμων.

«Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι η κορύφωση με τον σκληρό πυρήνα του καύσωνα, όπου το θερμόμετρο θα φτάσει στα ηπειρωτικά, οπωσδήποτε τους 43 βαθμούς», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος.

«Υψηλές θερμοκρασίες και στα νησιά, στο ανατολικό Αιγαίο, Σάμο και Ρόδο με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς το μεσημέρι. Εκεί το αίσθημα δυσφορίας θα είναι μεγάλο», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος για τις θερμοκρασίες στα νησιά.

Όπως τονίζει βέβαια το αίσθημα δυσφορίας θα επιτείνει την Παρασκευή και το Σάββατο σε συνδυασμό με τις ελάχιστες υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα στην Αθήνα η θερμοκρασία περίπου στις 21:00 το βράδυ θα είναι στους 35 με 36 βαθμούς.

Υποχώρηση της θερμοκρασίας Κυριακή και Δευτέρα – Ο καύσωνας επιστρέφει από την Τρίτη

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την Κυριακή 16 Ιουλίου όπου θα σημειωθεί μια μικρή υποχώρηση του καύσωνα και θα πέσουμε από τους 43 στους 40 βαθμούς, ενώ θα σημειωθούν και βοριάδες στο Αιγαίο που θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο ακόμα αλλά πρόσκαιρα.

«Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη είναι πιθανόν να ανέβει ξανά η θερμοκρασία και να ξαναδούμε 40αρια στη Δυτική Ελλάδα. Άρα ο καύσωνας ήρθε για να μείνει ως την επόμενη Παρασκευή, δηλαδή για 10 συνολικά ημέρες. Το ταβάνι ωστόσο της μέγιστης θερμοκρασίας θα είναι αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Καύσωνας στην Αττική

Η Αττική θα βρίσκεται και αυτή στο μάτι του καύσωνα με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος οι θερμοκρασίες στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι οι εξής:

  • Τετάρτη 12 Ιουλίου: 37 βαθμοί
  • Πέμπτη 13 Ιουλίου: 39 βαθμοί
  • Παρασκευή 14 Ιουλίου: 41 βαθμοί
  • Σάββατο 15 Ιουλίου: 42 βαθμοί
  • Κυριακή 16 Ιουλίου: 39 βαθμοί
  • Δευτέρα 17 Ιουλίου: 38 βαθμοί

Ξηρασία και άνεμοι θα φέρουν αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν αυτές τις ημέρες θα προκαλέσουν ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον καύσωνα.

Σχετικές ειδήσεις