ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του Cyprus Comic Con στο Newsbomb.gr για τα παιδοφιλικά σκίτσα και τους αποκλεισμούς

Απάντηση του Cyprus Comic Con στο Newsbomb.gr για τα παιδοφιλικά σκίτσα και τους αποκλεισμούς

Το Newsbomb.gr δημοσίευσε στις 12/7/2023 συνέντευξη του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του gameworld.gr, Μάνου Γρυπάρη, σχετικά με το θέμα που προέκυψε σχετικά τόσο με τον αποκλεισμό του ίδιου από έκθεση κόμικ στην Κύπρο, όσο και άλλου σκιτσογράφου ο οποίος είχε δημοσιεύσει σκίτσα με επαίσχυντο παιδοφιλικό περιεχόμενο. Το Cyprus Comic Con έστειλε απάντηση με διευκρινίσεις για τη συνέντευξη.

Σάλος είχε προκληθεί σχετικά με τους αποκλεισμούς συμμετεχόντων στην έκθεση Cyprus Comic Con, η πρώτη, του Μάνου Γρυπάρη, ιδιοκτήτη του gameworld.gr, λόγω, όπως διαδόθηκε, πολιτικών του απόψεων και στη συνέχεια του σκιτσογράφου Ηλία Κυριαζή, λόγω παλαιότερων επαίσχυντων σκίτσων του παιδοφιλικού περιεχομένου.

Το Newsbomb.gr δημοσίευσε συνέντευξη του Μάνου Γρυπάρη ο οποίος τοποθετήθηκε για τα γεγονότα, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των διοργανωτών, οι οποίοι μας έστειλαν σχετική επιστολή-απάντηση στα λεγόμενα του δημοσιογράφου.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Cyprus Comic Con αυτούσια, ενώ ακολουθούν τα σχόλια του Μάνου Γρυπάρη επί της απάντησης αυτής.

Η επιστολή του Cyprus Comic Con:

«Σχετικά με τη συνέντευξή σας στον Μάνο Γρυπάρη, το Cyprus Comic Con θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τα πιο κάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Γράψατε: «Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον άνθρωπο που ανέδειξε αυτή την αθλιότητα, τον δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του «gameworld» Μάνο Γρυπάρη, ο οποίος πρόσφατα αποκλείστηκε από έκθεση κόμικ στην Κύπρο, διότι κάποιοι αντέδρασαν στις... πολιτικές του απόψεις περί της πατρίδας και της ελληνικής σημαίας»!

Αυτό, είναι αναληθές και διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Ο Μάνος Γρυπάρης αποκλείστηκε λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς του στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με άτομα κάτω από σχόλια της σελίδας μας στο Facebook.

Ο Μάνος Γρυπάρης και κατ' επέκταση η σελίδα του Gameworld.gr παραβίασαν τους όρους και προϋποθέσεις για συμμετοχή στην Έκθεση μας (βρίσκονται εδώ: https://cypruscomiccon.org/terms-conditions/). Με τη συμπεριφορά του, έθεσε την ασφάλεια και ομαλότητα διεξαγωγής της Έκθεσης σε κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, παραβίασε τους πιο κάτω όρους:

α) Όλοι οι συμμετέχοντες στο Cyprus Comic Con, επισκέπτες, πωλητές, προσωπικό και τα μέλη της ομάδας του Con θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και κόσμιο τρόπο
β) Είμαστε όλοι εδώ για να περάσουμε υπέροχα, οπότε παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική και να είστε ευγενικοί
γ) Επιδιώκουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές και ευχάριστο οικογενειακό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, οι πιο κάτω δραστηριότητες δεν επιτρέπονται στο Comic Con ή στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης:
- Εμπλοκή σε ενοχλητική και μη-ασφαλή συμπεριφορά που ενοχλεί ή θέτει σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους, τους επισκέπτες, τους πωλητές, το προσωπικό ή τα μέλη της ομάδας.
- Σωματική ή λεκτική παρενόχληση στους παρευρισκόμενους, επισκέπτες, πωλητές, προσωπικό, μέλη της ομάδας ή και οποιουδήποτε άλλου.

Γράψατε επίσης: «Στην ίδια έκθεση, και με 48 ώρες καθυστέρηση, αποκλείστηκε και ο σκιτσογράφος με το παιδοφιλικό περιεχόμενο, κι αυτό μόνο έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε...»

Αυτό επίσης είναι αναληθές. Τόσο ο σκιτσογράφος, όσο και ο Μάνος Γρυπάρης αποκλείστηκαν ταυτόχρονα στις 05 Ιουλίου, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωσή μας, την οποία παραθέτουμε (παρακαλώ δες συνημμένη φωτό με όνομα CCC23GR1.jpg). Και οι δύο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα μας για τους δικούς τους σκοπούς και παιχνίδια εντυπώσεων.

Ως Οργανισμός, δεν επιτρέπουμε σε κανένα άτομο ή άλλο οργανισμό να μας μετατρέψει σε πεδίο μάχης για τους δικούς του σκοπούς. Στην ανακοίνωσή μας στις 5 Ιουλίου (επισυνάπτεται με ονομασία CCC23GR1.jpg) αναφέρουμε χαρακτηριστικά στην πέμπτη παράγραφο: "Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το GameWorld.gr δεν θα έχει περίπτερο στο Cyprus Comic Con, ούτε είναι χορηγός επικοινωνίας. Το ίδιο αφορά οποιοδήποτε οργανισμό ή άτομο που προτίθεται να καταχραστεί την πλατφόρμα μας, ανεξαρτήτως θέματος ή ζητήματος, κοινωνικού, ηθικού πολιτικού ή άλλου". Αυτό είχε ξεκαθαριστεί και από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook, στις 5 Ιουλίου (επισυνάπτω φωτογραφία με τίτλο Facebook Post.png) στις 15:25.

Επίσης, ξεκαθαρίζουμε πως ο Ηλίας Κυριαζής ΔΕΝ θα ήταν παρών στη φετινή εκδήλωση αφού δεν ήταν καλεσμένος μας ενώ ούτε καν είχε δηλώσει συμμετοχή. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, είχε έρθει σε παλαιότερες εκθέσεις ως δημιουργός μεγάλων εκδοτικών εταιρειών. Η σελίδα που αναφέρεται ο Μάνος Γρυπάρης αφορά το βιογραφικό που μας στέλνουν οι καλλιτέχνες και απλά βρισκόταν στο αρχείο μας, όπως βρίσκονται και τα βιογραφικά εκατοντάδων άλλων καλλιτεχνών που φιλοξενήσαμε στο παρελθόν.

Τέλος, αναφορικά με τον ντόρο και τις εντυπώσεις που προσπαθεί να προκαλέσει ο Μάνος Γρυπάρης, απλά αναφέρουμε πως και στις δύο φορές που είχε έρθει ο Ηλίας Κυριαζής δεν είχε φέρει τα εν λόγω εμετικά σκίτσα, την ύπαρξη των οποίων δεν γνωρίζαμε. Από το 2015-2016 μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης συμμετείχε σε άλλες εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Και ερωτούμε: Εάν υπήρχε αυτό το αισχρό περιεχόμενο, δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από τότε;

Το Cyprus Comic Con, που είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, δεν ανήκει πουθενά ιδεολογικά. Έγνοια μας είναι η προώθηση της ποπ κουλτούρας στην Κύπρο, όπως και των εγχώριων καλλιτεχνών. Η ομάδα μας αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν για να διεξαχθεί όσο πιο ομαλά γίνεται η Έκθεση, χωρίς κινδύνους. Από τη στιγμή και που οι δύο προκάλεσαν ταραχή για τους δικούς τους σκοπούς, αποκλείστηκαν και οι δύο.

Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε διόρθωση της συνέντευξης σας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων».

Ο Μάνος Γρυπάρης για την παραπάνω απάντηση σχολιάζει τα εξής:

«1) Σχετικά με τους κανόνες συμπεριφορές. Τα συμφωνητικά που υπογράψαμε δεν είχαν μέσα τους κανόνα συμπεριφοράς αλλά έχουν link προς το site τους κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες συμπεριφοράς όποτε θέλουν. Στο site τους οι κανόνες αφορούν την έκθεση. Δεν υπάρχει κανόνας που να αναφέρεται για τα "Social Media".

Επίσης, οπως ηδη ανακοινώσαμε, κάποιοι υποστηρικτες του Ηλία Κυριαζή που με εξέβριζαν και με ονόμαζαν "ακροδεξιό" ειχαν τα σχολια τους ελευθερα στη Facebook page της Cyprus Comic Con, η οποία δεν τα έσβησε ποτέ για να με προστατεύσει. Εγώ αντίστοιχα ήμουν μια χαρά ευγενικός προς τα άτομα αυτά και έδωσα link προς την ανακοίνωση του GameWorld. Θα μπορούσε απλά να κλειδώσει τα σχόλια. Άρα από οπου κι αν το πιασουμε, η Cyprus Comic Con εψαχνε απλα για μια αφορμη να αποκλεισει το GameWorld. Το έκανε στις 16 ώρες (Τεταρτη 5/7 09:00).

Γι' αυτο και κράτησε στους καλεσμένους της στο site της τον Ηλία Κυριαζή τον οποίο και απέκλεισε Πέμπτη μεσημέρι, στις 48 ώρες.

2) Η Cyprus Comic Con ψεύδεται ασύστολα για ταυτόχρονο αποκλεισμό! Οι ανακοινώσεις της υπάρχουν στο Facebook και στο Twitter οπου δεν υπαρχει επεξεργασία. Εδω ο αποκλεισμός μας στις 5/7. Πουθενά δεν αναφέρεται ο Κυριαζής.

Μόνο κάτι γενικούρες. Έχουμε κρατήσει και βίντεο όπου υπάρχει το προφίλ του Κυριαζή στο site της έκθεσης στη λίστα καλεσμένων https://twitter.com/CyprusComicCon/status/1676513583742570498/photo/2

Και εδώ η ανακοίνωση της 6/7 όταν έγινε χαμός στο πανελλήνιο και αναγκάστηκαν να τον αποκλείσουν. https://twitter.com/CyprusComicCon/status/1676895272096473088/photo/2

Όταν μια έκθεση λέει οτι αποκλείει κάποιον, αναφέρει και συγκεκριμένα ονόματα. Δεν λέει γενικούρες του στυλ "Στις 5/7 ειπαν μονο "Το GameWorld δεν θα έχει περίπτερο ούτε είναι χορηγός επικοινωνίας. Το ίδιο αφορά σε οποιοδήποτε οργανισμό ή άτομο που προτίθεται να καταχραστεί την πλατφόρμα μας, ανεξαρτήτως θέματος ή ζητήματος, κοινωνικού, ηθικού, πολιτικού ή άλλου".

Η δήλωση αυτή δείχνει "Και όποιον άλλον τολμήσει" γενικότερα. Δεν γράφει συγκεκριμένα τον Ηλία Κυριαζή. Αν όντως δεν τον ήθελαν ας μας ανακοίνωναν ταυτόχρονα με τα ονόματά μας . Κι όχι να κρατάνε το προφίλ του για + 1,5 ημέρα στο site τους».