ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά - Ρόδος: Οι συγκλονιστικές στιγμές από τις επιχειρήσεις διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Φωτιά - Ρόδος: Οι συγκλονιστικές στιγμές από τις επιχειρήσεις διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Ρόδος: Βίντεο και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και προληπτικής εκκένωσης που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις

Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 19.000 άτομα στο νησί της Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που κατακαίει το σμαραγδένιο νησί.

Δείτε την gallery:

Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν σε γήπεδα και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχείρησαν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής, στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.