Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ»

ΕΛΛΑΔΑ

Φρέντι Μπελέρης από τη φυλακή: «Ξεκάθαρο σχέδιο του Έντι Ράμα για αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου»

Φρέντι Μπελέρης από τη φυλακή: «Ξεκάθαρο σχέδιο του Έντι Ράμα για αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου»

Για ακόμα μια φορά, ο Φρέντι Μπελέρης σε συνέντευξη του μέσα από τη φυλακή των Τιράνων, αναφέρεται στο σχέδιο του Έντι Ράμα να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από τη Χειμάρρα.

Επί 75 ημέρες παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς ούτε καν στοιχειοθέτηση κατηγοριών, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης έχουν απορριφθεί, με τελευταία αυτή από το ανώτατο αλβανικό δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι είναι… ύποπτος φυγής.

Οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς, τόσο απευθείας προς την αλβανική κυβέρνηση όσο και προς τα διεθνή φόρα έχουν πέσει στο κενό, αφού οι Αλβανοί δεν επηρεάστηκαν ούτε από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέσα από τη φυλακή, ο Φρέντι Μπελέρης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, στην οποία ανέφερε ότι η τελευταία απόρριψη της αίτησής του από το αλβανικό δικαστήριο ήταν αναμενόμενη από τον ίδιο, αν και οι συνήγοροί του θεωρούσαν ότι λόγω των αδιάσειστων στοιχείων θα τον άφηναν ελεύθερο.

«Είμαι αμετακίνητος, όρθιος, ήρεμος και ακλόνητος. Με γενναιότητα αντιμετωπίζουμε το θράσος των ισχυρών και όπως έλεγε ο Πλάτων, το θάρρος δημιουργείται στους ανθρώπους και από οργή και από μανία και από δύναμη, ενώ η γενναιότητα προέρχεται από τη φύση και τη σωστή διάπλαση των ψυχών», δηλώνει με σιγουριά.

Ο ίδιος κάνει ξεκάθαρα λόγο για το σχέδιο του Έντι Ράμα: «Πρώτον, δεν θέλει να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος Χειμάρρας και δεύτερον θέλει να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από τη Βόρεια Ήπειρο». Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ότι δεν έχει πρόβλημα με τον Ελληνισμό είναι «προσχηματικές», όπως αποδεικνύεται από τις πράξεις του, ενώ ο Μπελέρης διευκρινίζει ότι «ο Ράμα με χρησιμοποιεί για επίδειξη ισχύος και εκφοβισμό του Ελληνισμού», όπως και για να κρύψει παρατυπίες προηγούμενων ετών στο περιουσιακό. «Η ανθελληνική του στρατηγική δεν είναι πρόσφατη ούτε κεραυνός εν αιθρία. Κι αυτό το γνωρίζει η ελληνική διπλωματία και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις».

«Η εκλογή μου επιβεβαιώνει με τον πλέον βροντερό τρόπο την ύπαρξη και την ισχύ της ελληνικής μειονότητας στον δήμο Χειμάρρας. Αυτό είναι που δεν αντέχει ο εγωισμός του Ράμα αλλά και ο αλβανικός εθνικισμός», τονίζει.

Στο στόχαστρο η ακτογραμμή της Χειμάρρας - «Εγώ είμαι κερδισμένος, η δημοκρατία χάνει»

Ειδικά η Χειμάρρα σε σχέση με άλλες μειονοτικές περιοχές έχει στοχοποιηθεί διότι διαθέτει «ότι καλύτερο υπάρχει στην Αλβανία σε ακτογραμμή», ενώ αυτή η ακτογραμμή ανήκει στον Ελληνισμό, με το 80% της επιχειρηματικότητας σε ελληνικά χέρια. Για αυτό και το 2014 ο Έντι Ράμα με διοικητική μεταρρύθμιση ενσωμάτωσε όλο τον δήμο σε μια ολόκληρη περιοχή με αμιγώς αλβανικό πληθυσμό, ώστε να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, σημειώνει ο Φρέντι Μπελέρης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Real News για το αν αισθάνεται πως χάνει αυτή τη μάχη του Ελληνισμού, ο ομογενής απαντά ξεκάθαρα: «Κερδισμένος είμαι και αποφασισμένος να υπερασπίζομαι τα πιστεύω μου. Χαμένη βγαίνει η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία. Είναι απορίας άξιον ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την καταδική 660 ευρωβουλευτών της Αλβανίας για τη φυλάκισή μου».

Και αναρωτιέται: «Δεν αναλογίζεται ότι η στάση του υπονομεύει τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, που σταθερά και επίμονα εργάστηκε για την ενταξιακή της πορεία, ή το πώς οι ΗΠΑ που τόσα έχουν προσφέρει στον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας, θα αντιδράσουν σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση»…

Η εκτίμησή του, δε, για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η ακόλουθη: «Δεν μου αρέσει να προβλέπω. Θα συνεχίσω να μάχομαι και πρώτος μου στόχος είναι να αναλάβω τα καθήκοντα του δημάρχου έστω και μέσα από τη φυλακή. Επιπλέον, να δικαστώ γρήγορα και δίκαια, ώστε να έχουμε την οριστική αθώωσή μου. Η δικογραφία είναι κενή, ενώ οι αρχές παραδέχτηκαν ότι το ποινικό μητρώο που είχαν συμπεριλάβει οι ανακριτές ήταν πλαστό. Η δικογραφία έκλεισε χωρίς να με καλέσουν για ανάκριση».

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεσή του, απαντά:

«Είμαι ευτυχής και ευγνώμων, για την υποστήριξη του πρωθυπουργού, των πολιτικών δυνάμεων, των ευρωβουλευτών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας με τα χιλιάδες μηνύματα που λαμβάνω. Επίσης για την πνευματική ηγεσία, που με αποφάσεις, άρθρα και τοποθετήσεις υποστηρίζει έμπρακτα τις θέσεις μας. Δεν μπορώ να παραλείψω την υποστήριξη που έχω λάβει από την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση και όλων των Ελλήνων διπλωματών.

Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι θα αντισταθούν στην πολιτική του καθεστώτος. Η προσωπική μου δίωξη θέλω να είναι μόνο η αφορμή. Η αιτία ζητώ να είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των αρχών της ενωμένης Ευρώπης, του δυτικού κόσμου. Στόχος που ωφελεί την αλβανική κοινωνία, την Αλβανία και την ελληνική μειονότητα, γιατί πραγματώνει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Πηγή: Real News

Σχετικές ειδήσεις