ΕΛΛΑΔΑ

«Κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες – Τι ορίζει η νομοθεσία για τα δικαιώματα των λουόμενων

«Κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες – Τι ορίζει η νομοθεσία για τα δικαιώματα των λουόμενων
EUROKINISSI.

Νομικός αποσαφηνίζει πού επιτρέπονται και πού όχι, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες σε ακτές και παραλίες της ελληνικής επικράτειας.

Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες ομάδων πολιτών για αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες της χώρας μας. Το «κίνημα της πετσέτας» λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον κόσμο να ζητά ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της ελληνικής επικράτειας, έναντι οιασδήποτε προσπάθειας ατόμων / ιδιοκτητών και επιχειρήσεων κατάληψης των θαλασσών με παράνομες κατασκευές και ομπρελοκαθίσματα.

Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής.

Το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε την πρώτη του νίκη για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Ωστόσο, πολύς κόσμος αναρωτιέται τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία.

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, αλλά και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου», τόνισε αρχικά.

«Υπάρχει η νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται»

«Παράλληλα, στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση, όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων σε εμφανές σημείο, με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης», επεσήμανε στη συνέχεια.

Σχετικές ειδήσεις