ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Οργή στην Χαλκιδική - «Με άδεια για 500 τ.μ. καταλαμβάνουν 2,5 στρέμματα»

Κίνημα της πετσέτας: Οργή στην Χαλκιδική - «Με άδεια για 500 τ.μ. καταλαμβάνουν 2,5 στρέμματα»

Κίνημα της πετσέτας: Για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των λουόμενων στη Χαλκιδική έκανε λόγο ο Γιάννης Χολονγκούνης, μέλος του κινήματος.

Το κίνημα της πετσέτας στη Χαλκιδική εμφανίστηκε στο δημαρχείο της Σιθωνίας σήμερα, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για απίστευτη αυθαιρεσία κατά των λουομένων.

Παράλληλα, για απόλυτη καταστρατήγηση των κανόνων στο ζήτημα αυτό, έκανε λόγο το μέλος του Κινήματος Ελεύθερες Παραλίες Χαλκιδικής, Γιάννης Χολονγκούνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως επισήμανε, παραχωρούνται, για παράδειγμα, 500 τετραγωνικά μέτρα και καταλαμβάνονται 2,5 στρέμματα. «Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει στην Κασσάνδρα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Η άλλη όψη του κινήματος της πετσέτας - Έβγαλε πολυθρόνες μπαρόκ στην πλαζ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από μία παραλία στην Κουρούτα Αμαλιάδας, στη σκιά του κινήματος της πετσέτας.

Ευφάνταστος επιχειρηματίας αντί για ξαπλώστρες έβγαλε στην άμμο πολυθρόνες...και μάλιστα λευκές μπαρόκ.

Το σαλονάκι στην παραλία διχάζει ωστόσο τους χρήστες, σχετικά με την αισθητική εικόνα ....

Κίνημα της πετσέτας: Εξαπλώνεται και στην Αττική - Χαμός με τις παράνομες επιχειρήσεις στις παραλίες

Το κίνημα της πετσέτας εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τη Χαλκιδική και πλέον στις παραλίες της Αττικής.

Στην Ανάβυσσο είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τις εκτάσεις οργανωμένων παραλιών, όπου η αμμουδιά έχει καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που έρχονται με πετσέτα να έχουν ως μόνο ελεύθερο σημείο... τις πέτρες.

«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

Έτσι λοιπόν και η πρωτεύουσα φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν τα νησιά και να διεκδικεί την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου των παραλιών, με τον αγώνα για ελεύθερες ακτές να είναι αρκετά δύσκολος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών, εντείνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας να καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει σκοπό να γίνουν σαφή τα όρια που χωρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αυθαιρεσία και την ανομία στον αιγιαλό και τις παραλίες

Φαλάσαιρνα: Χωρίς άδειες οι επιχειρήσεις στην καταγάλανη παραλία της Κρήτης

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή« και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για το επεισόδιο σε παραλία της Χαλκιδικής και τον ξυλοδαρμό ηλικιωμένων

Αναστάτωση προκλήθηκε μετά από δημοσίευμα για τον ξυλοδαρμό ηλικιωμένου ζευγαριού σε παραλία της Χαλκιδικής, όπου σύμφωνα με την καταγγελία ιδιοκτήτης καταστήματος τους επιτέθηκε όταν εκείνοι έστρωσαν πετσέτες σε χώρο για ξαπλώστρες.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν το περιστατικό, ωστόσο αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2022 και όχι τώρα.

Για την επίθεση είχαν συλληφθεί τότε, εντός των ορίων του αυτοφώρου, τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Οι ίδιες πηγές, τονίζουν πως οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές, τηρώντας απαρέγκλιτα το νόμο και επιχειρώντας πάντοτε στη βάση αυτού, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παρανομεί. Στην ελληνική επικράτεια οι νόμοι ισχύουν, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών και επισκεπτών και τιμωρώντας όσους τα αμφισβητούν και υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας.

«Κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες – Τι ορίζει η νομοθεσία για τα δικαιώματα των λουόμενων

Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες ομάδων πολιτών για αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες της χώρας μας. Το «κίνημα της πετσέτας» λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον κόσμο να ζητά ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της ελληνικής επικράτειας, έναντι οιασδήποτε προσπάθειας ατόμων / ιδιοκτητών και επιχειρήσεων κατάληψης των θαλασσών με παράνομες κατασκευές και ομπρελοκαθίσματα.

Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής.

Το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε την πρώτη του νίκη για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Ωστόσο, πολύς κόσμος αναρωτιέται τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία.

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, αλλά και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου», τόνισε αρχικά.

«Υπάρχει η νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται»

«Παράλληλα, στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση, όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων σε εμφανές σημείο, με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης», επεσήμανε στη συνέχεια.

Σχετικές ειδήσεις