ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Εντατικοί έλεγχοι και συλλήψεις – Πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Κίνημα της πετσέτας: Εντατικοί έλεγχοι και συλλήψεις – Πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Κίνημα της πετσέτας: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τόσο στα νησιά όσο και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τους ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια να εντείνονται και επιχειρηματίες που παρανομούν στις παραλίες να συλλαμβάνονται.

Εντείνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας να καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών.

Ο δήμαρχος Μήλου, ενδεικτικά, ανέφερε πως οι καταγγελίες γίνονται για να καθυστερήσουν οι διαγωνισμοί κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό. Η εικόνα, ωστόσο, από το νησί μόνο ευχάριστη δεν είναι. Οι ξαπλώστρες είναι ακόμα και μέσα στη θάλασσα, ενώ έγιναν σχετικές μηνύσεις από τους υπαλλήλους που διενέργησαν τους ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρξουν και συλλήψεις επιχειρηματιών.

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι και στη Νάξο, όπου ήδη επιχειρηματίες αποσύρουν άρον άρον τις ξαπλώστρες. Ενδεικτική είναι η εικόνα στην παραλία Πλάκα όπου σε μία νύχτα αποσύρθηκαν παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ωστόσο, η απομάκρυνση ήταν πλασματική αφού μπήκαν σε άλλα σημεία, επίσης με παράνομο τρόπο.

Το «Κίνημα της πετσέτας», πάντως, φαίνεται να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν καταγγελίες για επιχειρηματίες που παρανομούν. Ήδη συλλήψεις έγιναν και στην Αχαΐα όπου δύο επιχειρηματίες είχαν στήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας μέρος του αιγιαλού χωρίς να κατέχουν άδεια.