ΕΛΛΑΔΑ

Ήπειρος: 29 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν λόγω έλλειψης μαθητών

Ήπειρος: 29 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν λόγω έλλειψης μαθητών

Σε αναστολή λειτουργίας τίθενται 29 σχολεία με την απόφαση αυτή να σημαίνει συναγερμό και για οριστικό λουκέτο αργότερα

«Αδειάζουν» τα χωριά της Ηπείρου, καθώς οι νέοι αφήνουν την επαρχία για τα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον πληθυσμό να μικραίνει αισθητά. Ένα φαινόμενο το οποίο όσο περνάνε τα χρόνια όλο και γιγαντώνεται.

Το γεγονός αυτό οδήγησε και στην απόφαση για το λουκέτο σε 29 σχολεία από το νέο σχολικό έτος 2023-2024 στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, λόγω έλλειψης μαθητών.

Πρόκειται για 19 νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά σχολεία σε 25 χωριά της Ηπείρου, ενώ η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση τα σχολεία αυτά θα τεθούν σε αναστολή, ωστόσο αυτό μπορεί να σημάνει και οριστικό λουκέτο αργότερα.

Τα σχολεία που δε θα λειτουργήσουν το έτος 2023-2024:

Νηπιαγωγεία

Άρτα:

7ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Νηπιαγωγείων Κεραμάτων, Νηπιαγωγείο Κυψέλης, Νηπιαγωγείο Λουτρότοπου, Νηπιαγωγείο Πέτρας, Νηπιαγωγείο Ροδαυγής.

Θεσπρωτία:

Νηπιαγωγείο Γκρίκας, Νηπιαγωγείο Καρβουναρίου, Νηπιαγωγείο Κεστρίνης.

Ιωάννινα:

Νηπιαγωγείο Αβγού, Νηπιαγωγείο Βοτονοσίου, Νηπιαγωγείο Διστράτου, Νηπιαγωγείο Μηλιωτάδων, Νηπιαγωγείο Πλατανούσας, Νηπιαγωγείο Τσεπελόβου.

Πρέβεζα:

Νηπιαγωγείο Βουβοποτάμου, Νηπιαγωγείο Καστροσυκιάς, Νηπιαγωγείο Πέτρας.

Δημοτικά Σχολεία

Άρτα:

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χαραλάμπους Κάτω Αθαμαναίου, Δημοτικό Αμπελιών Αμμοτόπου, Δημοτικό Σχολείο Λουτροτόπου και Δημοτικό Παλαιοκάτουνου.

Ιωάννινα:

Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Ζωοδόχου, Δημοτικό Σχολείο Κοντινών, Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Κουκλεσίου και Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου (σημειωνεται ότι το τελευταίο σχολείο υπάρχει μόνο στα χαρτιά καθώς έχει ιδρυθεί ως μονάδα αλλά δεν έχει κατασκευαστεί διδακτήριο).

Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως ο Δήμος Πωγωνίου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα σχολεία που μπορούν να λειτουργήσουν είναι ελάχιστα, ίσως και μετρημένα στο ένα χέρι, καθώς εκεί από τις αρχές ήδη του 21ου αιώνα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στον εν λόγω Δήμο είναι το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες στα χωριά δεν υπάρχουν παιδιά ενώ και ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται με τεράστιες ταχύτητες. Μάλιστα σε 55 χωριά οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 30 ενώ σε τρία δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος.

Παρόλο που το πρόβλημα της έλλειψης μαθητών ξεκίνησε από τα ακριτικά χωριά επεκτάθηκε και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου σε Άρτα, Γιάννενα και Θεσπρωτία, ενώ δύο ιστορικά σχολεία το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πωγωνιανής δεν υπάρχουν πλέον.

Στον Δήμο Πωγωνίου λειτουργούν 5 δημοτικά σχολεία και 4 νηπιαγωγεία. Τα γυμνάσια είναι μόλις 3 ενώ σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχει μόνο ένα λύκειο.

Εκτός από την μετακίνηση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ένας λόγος που συντελεί στην μείωση των σχολείων και την υπολειτουργία τους, είναι και το γεγονός της υποβάθμισής τους, που τα υποβιβάζει σε διθέσια και τριθέσια, έτσι η συνδιδασκαλία είναι αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία κοντινών μεγάλων πόλεων με πιο κατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα; Σίγουρα η εξασφάλιση σχολικών λεωφορείων προκειμένου να μετακινούνται με ασφάλεια τα παιδιά στα σχολεία, που θα μπορούσε να φέρει και μία συγχώνευση μεταξύ σχολείων.

Να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι του Πωγωνίου που στην απογραφή του 2011 ανέρχονταν σε 9.600 μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% μέσα σε μία δεκαετία, καθώς στην απογραφή του 2021 το νούμερο του πληθυσμού μειώθηκε σε 6.800 κατοίκους.