ΕΛΛΑΔΑ

8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας συμβολίζει την εκτίμηση και την αγάπη προς τις χνουδωτές μας φίλες - Δείτε πως καθιερώθηκε και την ιστορική εξέλιξη του γεγονότος

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, στις 8 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να τιμηθεί το δημοφιλές κατοικίδιο ζώο.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου, στη Ρωσία την 1η Μαρτίου και στις ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου.

Οι γάτες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια και δε χωράει καμία αμφιβολία σε αυτό. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να επιστρέφεις σπίτι ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να σε υποδέχεται το χαρούμενο γουργούρισμα μιας μικρής χνουδωτής μπαλίτσας.

Στις μέρες μας, η γάτα αποτελεί, μαζί με το σκύλο, από τα κυριότερα κατοικίδια στον κόσμο. Ξεχωρίζει για την πονηριά της, την εξυπνάδα της αλλά και το πόσο ανεξάρτητη είναι, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν είναι καθόλου εύκολο να εκπαιδευτεί σε βασικές εντολές. Ακόμη, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές φυλές γατών, για να διαλέξει κανείς, σε διαφορετικά χρώματα, είτε με κοντό, μακρύ ακόμα και χωρίς τρίχωμα.

Οι γάτες ως ζώα συντροφιάς

Οι γάτες είναι εκπληκτικές ως κατοικίδια, μιας και λατρεύουν να περιποιούνται οι ίδιες την προσωπική τους υγιεινή και δεν απαιτούν ιδιαίτερη άσκηση εκτός σπιτιού.

Προσαρμόζονται με τεράστια ευκολία σε κάθε τύπο σπιτιού και είναι εύκολο να τις κρατήσετε ικανοποιημένες. Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μην είναι τρομερά επικοινωνιακές και εκφραστικές.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι πάντοτε πρόθυμες να μας πιάσουν την κουβέντα αν έχουμε λίγη ώρα να διαθέσουμε. Όσο περισσότερο τους μιλάμε, τόσο πιο πολύ θα απαντάνε κι εκείνες!

Μπορεί οι γάτες να θεωρούνται κατά γενική ομολογία απρόσιτες, απόμακρες και αδιάφορες και συχνά να μοιάζουν σα να θέλουν απλώς την ησυχία τους κι όχι τη συντροφιά μας.

Όταν φαίνονται να είναι πολύ απασχολημένες με το να κοιτάζουν τα διαπεραστικά οχήματα ή να κυνηγούν πλαστικά ποντικάκια και να στέλνουν μικροσκοπικές πολύχρωμες μπάλες στην αφάνεια κάτω από το ψυγείο, μην ασχολείστε.

Να είστε σίγουροι πως εκείνες θα βρουν τον τρόπο να σας ενημερώσουν πως στην πραγματικότητα ο κόσμος τους περιστρέφεται γύρω από εσάς, απλώς πρέπει να περιμένετε.

Θα σας δώσουν την πρέπουσα σημασία και με το παραπάνω, όταν το περιμένετε λιγότερο! Είναι αρκετά ιδιαίτερες κι ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε και εμείς οι ίδιοι την γλώσσα σώματος της γάτας για μια ιδανική συμβίωση.

Εκτός από υπέροχα ζώα κάνουν καλό και στην καρδιά μας. Οι γάτες, έχει διαπιστωθεί πως μειώνουν αισθητά το επίπεδο άγχους, ίσως γιατί η συντήρησή τους είναι λιγότερο αγχωτική από την αντίστοιχη ενός σκύλου. Αρκεί να τις χαϊδέψεις και να ακούσεις το γουργουρητό τους και κατ’ ευθείαν αυτό έχει μία κατευναστική επίδραση. Μελέτη διαπίστωσε πως η συνύπαρξη με γάτα για μία 10ετία οδηγεί σε 30% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το γουργούρισμα τους μάλιστα μειώνει το άγχος και ηρεμεί. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα δύσπνοιας και την αρτηριακή πίεση. Ενώ βοηθάει στην επούλωση λοιμώξεων, οίδημα, ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθάει στην επιδιόρθωση αρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

«Κίνημα της πετσέτας»: Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι, ελευθερώνονται διάσημες παραλίες

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από Βασιλακόπουλο - «Έρχεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 2 εβδομάδες»

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Το σχέδιο των Κροατών χούλιγκανς - Το χρονικό του μακελειού