ΕΛΛΑΔΑ

Λιζέτα Νικολάου: «Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι» - Ο γάμος με τον Γιώργο Λιάνη και οι συνεργασίες

Λιζέτα Νικολάου: «Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι» - Ο γάμος με τον Γιώργο Λιάνη και οι συνεργασίες
Glomex

Λιζέτα Νικολάου: Η σπουδαία τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική μετά από σοβαρό ατύχημα 

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση του θανάτου της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας Λιζέτας Νικολάου, η οποία νοσηλευόταν σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι μετά από πτώση από σκάλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Η 71χρονη τραγουδίστρια με καταγωγή από τον Πόντο, καθώς βρισκόταν σε καφετέρια, θέλησε να πάει στο μπάνιο, ωστόσο γλίστρησε και έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Άμεσα υπάλληλοι του καταστήματος πήραν το κινητό της και κάλεσαν τον τελευταίο καταχωρημένο αριθμό στις κλήσεις της, ο οποίος ήταν της Χαρούλας Αλεξίου, ενώ παράλληλα κάλεσαν ασθενοφόρο. Η Χαρούλα Αλεξίου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έμαθε το ατύχημα της φίλης της και τραγουδίστριας και ειδοποίησε με τη σειρά της τον γιο της, ο οποίος ήταν συνεχώς στο πλευρό της μητέρας του.

Η Λιζέτα Νικολάου έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Ο γάμος με τον Λιάνη και η τελευταία συνέντευξη

Η γνωστή τραγουδίστρια από το 1978 έως το 1983 ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο απέκτησαν τον γιο τους, Αλέξανδρο. Στην τελευταία τηλεοπτική της συνέντευξη το 2022 η Λιζέτα Νικολάου είχε μιλήσει για τον γάμο και τη ζωή της.

«Είμαι η πρώτη Λιζέτα στην Ελλάδα, δεν είχε άλλη αυτό το όνομα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ και το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, είμαι Πόντια, το Νικολάου μου το διάλεξε ο Σούκας. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να γίνω τραγουδίστρια».

Για τα πρώτα της μουσικά βήματα έλεγε: «Ξεκίνησα όταν πήγαινα ακόμα στο γυμνάσιο, τραγουδούσα σε μια μπουάτ χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου και οι γείτονες του έδιναν συγχαρητήρια. Όταν με άκουσε για πρώτη φορά, είπε "η μπέμπα τραγουδάει καλύτερα κι από τη Μοσχολιού". Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο, η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι».

Σχετικά με τον γάμο της με τον Γιώργο Λιάνη η τραγουδίστρια δήλωνε: «Τον ήξερα από τη Θεσσαλονίκη σαν δημοσιογράφο. Στη συνεργασία με τον Μαρκόπουλο είχαν κάτι να πουν σε μια συνάντηση και εκεί έπεσε το φλερτ. Παντρευτήκαμε το 1978, το 1979 ήρθε ο γιος μας ο Αλέξανδρος. Μετά χωρίσαμε, όχι από δική μου θέληση. Εγώ είμαι της οικογένειας, ήθελα την οικογένεια. Έκανα και τη μαμά και τον μπαμπά μαζί. Μου κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν να λέω ότι είμαι χωρισμένη. Έτσι έπεσα στη δουλειά, μεγάλωσα το παιδί μου, το σπούδασα και έγινε ένας άνθρωπος άξιος στην κοινωνία».

«Δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ, γιατί δεν ήθελα άλλο παιδί. Είχα μια σχέση για 16 χρόνια, ζούσα σαν παντρεμένη. Το άλλο πρόσωπο ήθελε, αλλά εγώ δεν ήθελα. Είμαι χαρούμενη που έχω δυο εγγονάκια τώρα, δίδυμα. Πάλι τυχερός ο Γιώργος. Γιώργος Λιάνης λέγεται το ένα, το άλλο Απόστολος» είχε πει.

Παράλληλα όπως είχε εξηγήσει: «Ο γάμος μου με τον Λιάνη έβλαψε την καριέρα μου. Από την άποψη ότι ο Γιώργος φοβόταν να υποστηρίξει την πρώην γυναίκα του μην τον κατηγορήσουν και την πλήρωσα εγώ».

Ο Γιώργος Λιάνης σε συνέντευξη του είχε παραδεχτεί: «Ό,τι και να πει η Λιζέτα θα έχει δίκιο, γιατί είναι ένας άνθρωπος που λέει τη δική του αλήθεια. Πραγματικά δεν ήθελα να συνδεθεί ότι της χαρίζομαι, γιατί εκείνη την περίοδο περνούσα γενεές 14. Μπορώ τώρα να πω ότι η Λιζέτα είναι μια σπάνια τραγουδίστρια που δεν είχε την καριέρα που έπρεπε. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό, το έχω εγώ».

Όταν έγινε γνωστό το σοβαρό ατύχημα που είχε η Λιζέτα Νικολάου, η εφημερίδα On Time επικοινώνησε με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είχε πει απλά «Είμαι σε σοκ, πρόκειται για ένα καταπληκτικό πλάσμα».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι στο MEGA, είχε μιλήσει και για την απώλεια των αδελφών της, εμφανώς συγκινημένη: «Έχασα το μεγάλο μου αδερφό, τον Σωκράτη και μετά, τον άλλο αδερφό μου τον Αλέκο. Δεν τα αντέχω εγώ αυτά. Για τον Αλέκο δεν πρόλαβα να κάνω κάποια πράγματα που ήθελα για να τον βοηθήσω».

Η επιτυχία και οι συνεργασίες

Η τραγουδίστρια διέγραψε μία σπουδαία πορεία στον χώρο της μουσικής, κάνοντας τα πρώτα της βήματα δίπλα σε ερμηνευτές όπως ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη και άλλοι, ενώ ερμήνευσε, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο και Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ο συνθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε ευρέως καθώς έγραψε τραγουδία αποκλειστικά για την φωνή της, ενώ ένας ακόμα βασικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν ο Στράτος Διονυσίου, με τον οποίο συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Offline Post η Λιζέτα Νικολάου είχε μιλήσει για τον Στράτο Διονυσίου, αποκαλύπτοντας τις τελευταίες ώρες ζωής του λαϊκού τραγουδιστή.

Θυμάστε πότε γνωριστήκατε με τον Στράτο Διονυσίου;
Ναι, φυσικά. Από την εταιρεία που ήμουν τότε, την Columbia, με έστειλαν να κάνω ακρόαση στα Παλιά Δειλινά, για να επιλέξουν και να πάρουν κάποιες νέες τραγουδίστριες, μια–δύο, που χρειαζόντουσαν. Οπότε με προσέλαβαν εκεί, σε ένα σχήμα που αποτελούταν από μεγάλα ονόματα. Ήταν ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος κι έτσι εγώ συμπλήρωνα το πρόγραμμα κι έκανα και δεύτερες φωνές. Ο Στράτος τότε δεν είχε δεύτερη φωνή και, καθώς του ήταν απαραίτητη η δεύτερη φωνή, αφού την ήθελε δυνατά δίπλα του, ξεκίνησε η συνεργασία. Οπότε μετά την πρώτη συνεργασία και την πρώτη σεζόν, παρέμεινα εγώ με τον Στράτο και ήμουν η δεύτερη φωνή του για αρκετά χρόνια.

Η Ελισάβετ Κατικαρίδου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1951 στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε στο έντεχνο, το λαϊκό και το ποντιακό τραγούδι.

Ο Τάκης Σούκας την «έβγαλε» στη δισκογραφία το 1973, με δικές του συνθέσεις και στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος κυκλοφόρησε το 1977 με τον τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Γιάννη Σπανού και άλλων, ενώ το 1980 ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος περιείχε και συνθέσεις του Χρήστου Νικολόπουλου και του Αντώνη Βαρδή.

Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέττας» το 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες» το 1986, «Θέλω Ν' Αντισταθώ» το 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες» το 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω» το 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου» το 1995, και «Ποντιακή Ραψωδία» το 1997.

Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε σε τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ, αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου, με τίτλο «Το μεγάλο χρέος» σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Η Νικολάου θεωρείται η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δισκογραφία

Σκοπευτήριο, 1975

Αφιέρωμα, 1975

Το Χαμόγελο Της Λιζέττας, 1977

Σ' Αγάπησα, Μ' Αγάπησες, 1980

Βενετιά Και Φανάρι, 1982

Ποντιακά Τραγούδια Με Τη Λιζέττα Νικολάου, 1985

Τα Κέφια Της Λιζέττας, 1985

Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες, 1986

Θέλω Ν' Αντισταθώ, 1989

Νυχτερινοί Έρωτες, 1990

Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω, 1992

Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου, 1995

Ποντιακή Ραψωδία, 1997