ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση με τους Big-4 - Τι αλλάζει στα γήπεδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση με τους Big-4 - Τι αλλάζει στα γήπεδα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τους ιδιοκτήτες των Big-4 - Τα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή

Εξελίξεις και αλλαγές αναμένονται στο χώρο του αθλητισμού έπειτα από τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ιδιοκτήτες των Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, με στόχο να κλείσει η ανοιχτή «πληγή» της οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και τουεκπροσώπου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, έγινε ειλικρινής και εποικοδομητική συζητήση κατά και ομόφωνή καταδίκη της βίας και από την πλευρά των ΠΑΕ.

Παράλληλα αποφασίστηκαν μέτρα στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στους χώρους των γηπέδων και η ενεργοποίηση της ελληνικής αστυνομίας η οποία πλέον θα γίνεται χωρίς να ειδοποιούνται οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και θα είναι στην ουσία έφοδος της αστυνομίας όπου κρίνεται και θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν επεισόδια.

Σημειώνεται ότι την κύβερνηση εκπροσώπησαν επίσης στη σύσκεψη οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Έπειτα από το τέλος της συνάντησης οι ισχυροί άνδρες των ΠΑΕ αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Θα κλείσουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών, ένας μόνο σύνδεσμος για κάθε ομάδα

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή με τον πρόεδρο της UEFA και τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αυστηροποίηση των πολιτικών έναντι της αθλητικής βίας.

Έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο της UEFA, δεσμεύθηκε πως θα πατάξει τη βία στη ρίζα της.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε πως θα κλείσουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και η κάθε ομάδα έχει μόνον ένα σύνδεσμο, με έδρα τα γραφεία της ΠΑΕ.

Προειδοποίησε πως ύστατο μέτρο θα είναι ο προσωρινός αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις, διατυπώνοντας όμως την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οφείλουν και οι ίδιοι να προστατέψουν πρώτα και κύρια τις επενδύσεις τους, συμπλήρωσε.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών περιέρχεται στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, η οποία και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup και ότι κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. «Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες» παρατήρησε και προσέθεσε:

«Δυστυχώς, συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε πως απαιτείται η κινητοποίηση όλων και διαμήνυσε σε αυστηρό ύφος: «Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…). Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο. Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων οπαδών».

Αναφορικά με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο χαμό, έκανε λόγο για εγκληματικές συμμορίες, τόνισε ότι το επίπεδο συνεργασίας με την UEFA είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε σκέψη η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει, έστειλε μήνυμα στον Κροάτη πρόεδρο κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Επιπλέον ανεγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ό,τι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησαν τα επεισόδια.

Πρόεδρος UEFA: Καρκίνος του ποδοσφαίρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν δήλωσε: «Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις».

Αναφερόμενος στη βία και στον χουλιγκανισμό, έκανε λόγο για καρκίνο του ποδοσφαίρου.

Περαιτέρω, αναφερθείς στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, δεσμεύθηκε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό».

Επίσης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ξανασυμβεί περιστατικό οπαδικής βίας σαν αυτό που οδήγησε στον χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Έχω μιλήσει έκτοτε πολλές φορές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανοιχτά και με διάθεση αυτοκριτικής και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε ο κ. Τσέφεριν.

«Δεν είναι οπαδοί αυτοί οι άνθρωποι. Χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ιδέες τους» σημείωσε και υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλεξάντερ Τσεφέριν:

Σχετικές ειδήσεις