ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Αναζωπύρωση στη Νίψα - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Αναζωπύρωση στη Νίψα - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Πύρινη κόλαση δίχως τέλος στην Αλεξανδρούπολη. Αναζωπύρωση στον οικισμό Νίψα πάνω από την Εγνατία Οδό. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από την πυρκαγιά.

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή Μελία και έχει εξαπλωθεί στο βορειοανατολικά της πόλης.

Τα ενεργά μέτωπα παραμένουν σε Νίψα όπου υπήρξε νέα αναζωπύρωση, στο Δωρικό και στην Αμφιτρίτη με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών και να δίνονται μάχες ακόμα και στις περιφράξεις προκειμένου να σωθούν οι περιουσίες των κατοίκων. Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα, τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής μίλησε το πρωί της Δευτέρας 21 Αυγούστου στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι αυτή την ώρα στα πύρινα μέτωπα. Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής εκτός από τις εναέριες δυνάμεις επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα. Μεγάλη είναι η συνδρομή από τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τους εθελοντές πυροσβέστες και την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν κατά τη διάρκεια της Κυριακής 20/8 νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία - Εκτροπή της κυκλοφορίας

Σε ισχύ παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Κήπων- Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους οδηγούς για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους

Οι κάτοικοι στο χωριό Νίψα όλη τη νύχτα πάλευαν να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κανένα σπίτι του χωριού δεν έχει καεί, παρά μόνο κάποιες αποθήκες.

Χθες, Κυριακή 20/8, στο Δωρικό οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις και έσωσαν τα σπίτια τους την τελευταία στιγμή. Οι πύρινες φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών τους και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σβήσουν τη φωτιά με δικά τους μέσα, ενώ προσπάθησαν να την περιορίσουν με κλαδιά.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου Έβρου: «Έπρεπε να φύγω, αλλά δεν ήθελα»

Μια γυναίκα κάτοικος στο χωριό Νίψα μίλησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ για τα όσα βίωσε.

«Πάρα πολύ δύσκολα, εγώ ήρθα από την εκκλησία ξάπλωσα να κοιμηθώ γιατί δεν είχα κοιμηθεί όλη νύχτα και με παίρνει τηλέφωνο ο εγγονός μου να φύγω από το σπίτι επειδή περικυκλώθηκε. Κοιτάω, δεν μπορώ να πάρω αναπνοή, βγαίνω τρέχοντας, πήρα τσάντα, δεν πήρα ούτε φάρμακα, ούτε τίποτα»

«Οι περισσότεροι από το χωριό έχουν φύγει εγώ δεν έφυγα. Έπρεπε αλλά δεν ήθελα να φύγω. Τα παιδιά μου είναι εδώ να σβήσουν τις φωτιέ3ς και να φύγω εγώ να γλιτώσω; Άμα ήταν χειρότερα θα με έπαιρνε κάποιο παιδί και θα πήγαινα. Αισθάνομαι χάλια, αλλά πιο πολύ για αυτό το εκκλησάκι. Ότι ασθένειες είχαμε εδώ παρακαλούσαμε»

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Σχετικές ειδήσεις