ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι στην Πάρνηθα - Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιές: Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι στην Πάρνηθα  - Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις
eurokinissi

Θλίψη και απελπισία στα καμένα της Πάρνηθας - Κάτοικοι σε Φυλή και Αγία Παρασκευή Μενιδίου είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα στην «κόλαση» φωτιάς.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τα καμένα σπίτια και τις στάχτες που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα η οποία συνεχίζει να καίει αλλά με σαφώς καλύτερη εικόνα.

Η φωτιά έκαψε πολλά σπίτια και αυτοκίνητα σε Φυλή, Αγία Παρασκευή, Μενίδι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από ειδικά κλιμάκια.

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών μετρούν τις πληγές τους και βυθίζονται στην απελπισία καθώς είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται στάχτη σε μερικά λεπτά.

Όπως του σπίτι του κ. Κλεάνθη ο οποίος λυγίζει μπροστά στην τεράστια καταστροφή.

«Εμένα όλη η ζωή μου ήταν αυτό το σπίτι, εγώ ήμουν οικοδόμος αυτό το σπίτι το έφτιαξα πέτρα-πέτρα με τα χέρια μου, με ό, τι υλικά περίσσευαν από την οικοδομή, τι άλλο να σας πω. 30 χρόνια, από το 79’ είμαι εδώ. Είναι θέμα συνήθειας, ήρθα τώρα το πρωί να μπω μέσα», είπε στο MEGA.

Παράλληλα σπίτι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής έχει γίνει στάχτη, μία εξαμελής οικογένεια, έχει μείνει στο δρόμο. Οι πύρινες γλώσσες δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους.

Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε νωρίτερα, ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Μονάχα ένα είναι το πύρινο μέτωπο αυτή τη στιγμή στον Έβρο, αυτό της Δαδιάς το οποίο έχει φτάσει στο δάσος, κάτω από το χωριό Κοίλα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο.

Νωρίτερα υπήρξε μια μικρή αναζωπύρωση γι’ αυτό και προληπτικά στάλθηκε το μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς.

Συγκεκριμένα, το 112 στο μήνυμά του αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στη Λεπτοκαρυά απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

«Ό,τι κάηκε πρέπει να δοθεί πίσω στην φύση»

Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο και τη Ροδόπη κάνει λόγο ο εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης δασών, Παύλος Γεωργιάδης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνει όσα ανέφερε η Υπηρεσία Copernicus που μίλησε για τη μεγαλύτερη φωτιά που «έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια». Σύμφωνα με την ενημέρωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στον Έβρο έχουν γίνει στάχτη 723.440 στρέμματα.

Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει σημειωθεί στην ΕΕ

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η έκταση της φωτιάς είναι συγκλονιστική. Αυτό που έγινε στον Νότιο Έβρο το μέγεθος της καταστροφής, δεν συναντήθηκε ούτε σε φωτιές στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ούτε σε φωτιές στη Μέση Ανατολή, στο Κουβέιτ στην Συρία. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το 1957».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχουν καεί περίπου 735.000 στρέμματα εκ των οποίων πάνω από το 75% δηλαδή τα τρία τέταρτα βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura 2000. Η φωτιά κατέκαψε προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή δάση πλατύφυλλα, δάση κωνοφόρα, μικτά δάση, μεταβατικές δασώσεις δηλ. ότι αναγεννιέται από προηγούμενες πυρκαγιές, άρα μιλάμε για μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή».

«Να μη δοθεί ούτε ένα τετραγωνικό για άλλη χρήση»

«Είναι μια πολυεπίπεδη κρίση. Το περιβάλλον το διαχειρίζονται οι άνθρωποι και επαφίεται στις επιλογές των ανθρώπων του τι είδους χρήσεις γης και του τι είδους δράσεις θα γίνουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και ομοφωνία από όλους είτε από τις πολιτικές δυνάμεις, είτε από τους πολίτες, ότι ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τις εκτάσεις που κάηκαν δεν θα δοθεί για άλλη χρήση δηλαδή, για αστικοποίηση, για βιομηχανική χρήση, ό,τι κάηκε θα πρέπει να ξαναδοθεί πίσω στη φύση», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος κατέληξε πως «αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος, έχει να κάνει με την επιβίωση του Νοτίου Εβρου».

Σχετικές ειδήσεις