ΕΛΛΑΔΑ

Blue Horizon: Σήμερα η κηδεία του 36χρονου Αντώνη - Οργή και ερωτήματα για την τραγωδία στον Πειραιά

Blue Horizon: Σήμερα η κηδεία του 36χρονου Αντώνη - Οργή και ερωτήματα για την τραγωδία στον Πειραιά

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η τραγωδία στον Πειραιά με το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, τον οποίο έσπρωξαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, μέλη του πληρώματος του Blue Horizon,

Σήμερα, Παρασκευή (8/9), συγγενείς, φίλοι και απλοί πολίτες του Λασιθίου αναμένεται να αποχαιρετήσουν τον Αντώνη στις 12:00 το μεσημέρι στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Αντώνη Καρυώτη καλεί τον κόσμο να τιμήσει τη μνήμη του 36χρονου, ο οποίος προσπάθησε να μπει στο Blue Horizon, πριν τον σπρώξουν μέλη του πληρώματος και τελικά πνιγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του 36χρονου Αντώνη θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11:00, δηλαδή μια ώρα πριν ξεκινήσει η νεκρώσιμος ακολουθία.

Διαμαρτυρία στο λιμάνι της Σούδας

Την έντονη διαμαρτυρία εξέφρασαν εκατοντάδες Χανιώτες στον εμπορικό Λιμένα της Σούδας, έξω ακριβώς από τον καταπέλτη εισόδου του οχηματαγωγού επιβατηγού πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τον Πειραιά στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το cretalive, συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από τον Άγιο Νικόλαο, θάνατο τον οποίο χαρακτηρίζουν ως εγκληματική ενέργεια και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων αλλά και την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν επέτρεψαν σε φορτηγά επιβατικά αυτοκίνητα δίκυκλα και επιβάτες να εισέλθουν στο καράβι για το προγραμματισμένο τους ταξίδι στον Πειραιά.

Η παρεμπόδιση εισόδου όμως δεν δημιούργησε από πλευράς οδηγών και επιβατών καμία αντίδραση και κανένα παράπονο δεδομένης της καθολικής αντίδρασης για τον τραγικό θάνατο και των συνθηκών του νέου ανθρώπου.

Στελέχη του Λιμενικού βρέθηκαν τόσο στην είσοδο του Λιμένα της Σούδας όσο και στον καταπέλτη του πλοίου, προφανώς για την αποφυγή να εισέλθουν οι διαμαρτυρόμενοι εντός του γκαράζ του πλοίου και των Deck.

Παράλληλα, πολίτες έγραψαν συνθήματα σε όχημα του πλοίου που χρησιμοποιεί ως αποθήκη εμπορευμάτων και συγκεκριμένα «Στάζει Αίμα».

Επεισόδια σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, έξω από τα γραφεία της Blue Star στην οδό Όθωνος Αμαλίας.

Μπροστά από τα γραφεία της Blue Star Ferries, ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλο φώναξε συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Σε απόσταση 100 μέτρων, μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών ήλθε σε ένταση με την ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ που έχει αποκλείσει την Όθωνος Αμαλίας, δημιουργώντας επεισόδια μικρής έκτασης.

Από το πλήθος εκτοξεύθηκαν κροτίδες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση δακρυγόνων.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια του Αντώνη Καργιώτη»

Συγγνώμη ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης από την οικογένεια του 36χρονου Αντώνη, τον οποίο έσπρωξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon ενώ βρισκόταν στον καταπέλτη του πλοίου, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

«Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια του Αντώνη αν θεώρησε πως με τον τρόπο που εκφράστηκα εξισώνω το θύτη και το θύμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας πως ο θάνατος του 36χρονου προκαλεί «σοκ και δέος» καθώς πρόκειται για ένα «έγκλημα πρωτοφανές στην ναυτοσύνη».

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, στην εταιρία, το πλήρωμα και τους λιμενικούς.

«Έχουν παραβιαστεί σχεδόν όλοι οι κανόνες και η βασική αρχή της ναυτοσύνης», σημείωσε και κατέληξε πως ο ίδιος θα ήταν ο πρώτος που θα είχε παραιτηθεί «σε περίπτωση που υπήρχε ευθύνη που με εμπλέκει».

Ξεσπά η αδελφή του αδικοχαμένου Αντώνη

Όταν ο Αντώνης βρέθηκε στο κενό από ένα σπρώξιμο που αποδείχθηκε δολοφονικό.

«Να μην βγουν από την φυλακή ποτέ, να σαπίσουν εκεί μέσα θέλω» δήλωσε η αδελφή του, Ειρήνη.

Συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Αντώνη απαιτούν, όπως λένε στην κάμερα του Mega, την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται.

«Να κάτσουν ισόβια μέσα», είπε ο κουνιάδος του 36χρονου.

Η αδερφή του 36χρονου παραμένει συντετριμμένη. Έχασε το μεγαλύτερο στήριγμα της ζωής της. Τον άνθρωπο που για εκείνη ήταν αδερφός και ταυτόχρονα ο καλύτερος φίλος της.

«Το έμαθα από τον αδερφό μου τον μεγάλο, τον Νικολή. Τι να πω;» λέει κλαίγοντας η αδελφή του θύματος.

Συγκλονισμένοι κι οι γείτονες του Αντώνη στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου.

«Ήταν απάνθρωπο αυτό που έκαναν, ήταν ένα αθώο και καλό παιδί», σχολίασε γειτόνισσα του Αντώνη.

Ο Αντώνης έκανε συχνά το ταξίδι Ηράκλειο – Πειραιάς και επέλεγε συνήθως το Blue Horizon. Γνώριζε τα περισσότερα μέλη από το πλήρωμα του πλοίου και ποτέ όπως μας λένε οι δικοί του άνθρωποι δεν είχε σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Ο 36χρονος ζούσε στο Λασίθι με τις δύο αδερφές του. Πρόσφατα είχαν χάσει τη μητέρα τους και ο Αντώνης είχε ανέβει πριν από λίγες μέρες στον Πειραιά για να αποφορτιστεί.

Η κηδεία του 36χρονου θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο. Με τα αδέρφια και τους φίλους του αδικοχαμένου νεαρού να ετοιμάζονται για την αυλαία του δράματος.

«Καρατομήθηκαν» ο Λιμενάρχης και ο διοικητής Πειραιά

Εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργου Αλεξανδράκη για απομάκρυνση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά,του Διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος, αλλά και την παραπομπή σε πειθαρχικό έλεγχο τεσσάρων στελεχών του λιμενικού, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την παράδοση του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των ευθυνών αναφορικά με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμη, ο υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του λιμενικού σώματος από υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας.

Σημειώνεται, πως η διερεύνηση για ενδεχόμενες άλλες ευθύνες που σχετίζονται με τον απόπλου του πλοίου «Blue Horizon» συνεχίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του Αντώνη Καργιώτη εντός του Λιμένα Πειραιά την 05-09-2023.

Μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το πόρισμα της Ε.Δ.Ε.

Παράλληλα, έδωσε έντολη στον κ. Αρχηγό για την απομάκρυνση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά και του Διοικητή του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Ακόμη, ο κ. Υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από Υπηρεσίες του Υ.ΝΑ.Ν.Π. στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας».

Η συνομιλία καπετάνιου με το πλήρωμα μετά τη δολοφονία του Αντώνη

To Mega παρουσίασε τη συνομιλία - ντοκουμέντο από την προσέγγιση του πλοίου Blue Horizon, στο λιμάνι του Ηρακλείου το απόγευμα της Τετάρτης, με τον καπετάνιο να ζητάει από τους αξιωματικούς να κρυφτούν μέσα στο πλοίο για να μην τους βλέπει ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του 36χρονου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, ο πλοίαρχος, από τις ενδοεπικοινωνίες που καταγράφονται, αναφέρει πως πρέπει να μπουν όλοι μέσα.

Ο διάλογος:
- (ο πλοίαρχος αναφέρεται στο όνομα αξιωματικού).

- Ακούει.

-Πες στα παιδιά μου είναι στην πρύμνη δεν θέλω να φαινόσαστε. Πιο μέσα πιο διακριτικά να βλέπεις αλλά να μη φαινόσαστε από κάτω.

- Εντάξει κάπταιν, θα το ξαναπώ.

- Να πάνε πίσω οι ναύτες, να τραβηχτούν πίσω και αν ακούει και ο αρχικαμαρώτος, όλοι οι δικοί μας με τα άσπρα πουκάμισα να μαζευτούν μέσα.

- Εντάξει κάπταιν. Κύριε Κώστα αν υπάρχει κάποιος από το ξενοδοχειακό, έξω να μπούνε μέσα τα παιδιά. Να μπούνε μέσα.

- Τους έχω βάλει ήδη μέσα όλους. Τους έχω βάλει μέσα.

- Όσο σας βλέπουν εκνευρίζονται αυτοί που είναι από κάτω. Πάρτε το χαμπάρι, καθίστε πίσω, μπας και φύγουνε.

- Εντάξει κύριε πλοίαρχε.