ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: «Άνοιξε» τραπεζικός λογαριασμός για δωρεά προς τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel

Πλημμύρες: «Άνοιξε» τραπεζικός λογαριασμός για δωρεά προς τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel
INTIME.

«Στην πλατφόρμα αρωγής, έχουμε αποτυπώσει έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι ιδιώτες μπορούν να προσφέρουν κάποια χρήματα με τη μορφή δωρεάς», όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, κατά τη σημερινή (18/09) ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, στην οποία μίλησαν οι: Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

«Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων στη Θεσσαλία από όλους τους εμπλεκόμενους και τα σημεία των επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι (18/09), έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr παραπάνω από 15.000 αιτήσεις οι οποίες είναι οριστικοποιημένες και 4.671 προσωρινές αιτήσεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το έργο της απόδοσης της κρατικής αρωγής, με βάση το πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχουμε θεσπίσει. Ακόμη, έχουν υποβληθεί 811 αιτήσεις στην Περιφέρεια 3. και έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1.500 αυτοψίες.

Στην προσπάθεια να ενισχύσουν την ενημέρωση των συμπολιτών μας, έχουν ενεργοποιήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 213–1331300, το οποίο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος από τις 08:00 έως τις 20:00 και το Σάββατο από τις 09:00 έως τις 14:00. Η λειτουργία του κέντρου έχει επεκταθεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε αυτό το τηλεφωνικό κέντρο εργάζονται έμπειρα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και της Κρατικής Αρωγής, δίνοντας οδηγίες ακόμη και για πρακτικά θέματα στους συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά και γενικότερα για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το έργο της καταγραφής των ζημιών από τα ειδικά συνεργεία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Χαρακτηριστικά, έχουν υλοποιηθεί πάνω από 10.200 αυτοψίες σε έξι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Στην πλατφόρμα αρωγής, έχουμε αποτυπώσει έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν κάποια χρήματα με τη μορφή δωρεάς, να μπορούν να το πράξουν. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποια ασφαλή και αξιόπιστα “εργαλεία”, προκειμένου να ενισχύσουμε το έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της οικονομικής ενίσχυσης των συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ύπαρξη αυτού του λογαριασμού με κανέναν τρόπο δεν θέλει να υποκαταστήσει την υποχρέωση που έχει το κράτος να βοηθήσει και να μεριμνήσει για τους πληγέντες συμπολίτες του, αλλά έρχεται σε μία προσπάθεια να συμπληρώσει τα κονδύλια τα οποία έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συνδράμουν στη στήριξη των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και των αγροτών μας και να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποδοτικότερα τις υποδομές και το φυσικό μας πλούτο.

Μαζί με το έργο της καταγραφής των ζημιών και της υποδοχής των αιτήσεων, υπάρχει και το έργο της διασταύρωσης όλων αυτών και των στοιχείων που υποβάλλουν οι πολίτες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ώστε να διασταυρωθούν οι αιτήσεις και να λάβουν την κρατική αγωγή αυτοί που πραγματικά τη δικαιούνται.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποιοι έχουν πάρει ποσά της κρατικής αγωγής τα οποία δεν δικαιούνται, αυτά θα καταβληθούν πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας, τιμώντας πάντα το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης.

«Πριν αρχίσω την ενημέρωση, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου, για την τραγική απώλεια των πέντε στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, “έχασαν” τη ζωή τους στη Λιβύη, προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Τα συλλυπητήριά μου, στις οικογένειές τους. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, καθώς και στις οικογένειες των δέκα τραυματιών, για των οποίων την υγεία όλοι αγωνιούμε και ευχόμαστε σύντομα να έχουμε καλά νέα για την πορεία της κατάστασης τους.

Αναφορικά με τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Συνεχίζοντας το έργο που έχουμε αναλάβει, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παραμένουμε στη Θεσσαλία, στεκόμενοι εμπράκτως στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται έντονα αυτό το διάστημα. Όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πεδίο δράσης μας αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο. Δεύτερον, την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ. Τρίτον, τη δειγματοληψία, τη μακροσκοπική παρατήρηση και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα των νεκρών ζώων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00:

Για τα αιγοπρόβατα: Έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα.

Η διαδικασία διενεργείται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενώ η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας. Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Ακόμη, όπως έχουμε πει, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Όσον αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο:

Σύμφωνα με το δελτίο παρακολούθησης ζημιών του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 04:00, για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις.

Αναφορικά με τις δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα τρία.

Επιπρόσθετα, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζονται σε:

  • Σημεία παροχής – διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς.
  • Χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
  • Λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών (π.χ. ενέργεια, ύδρευση κ.ά.).
  • Διερεύνηση αναφορών / καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.

Οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών. Τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΕΤ θα επιχειρούν στην κατεύθυνση προληπτικών ελέγχων για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, σήμερα (18/09), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου έπειτα από αίτημα του συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας, στον πρωτογενή τομέα. Ακολούθως αύριο (19/09), θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία».

Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τον οποίο θα προσκαλέσει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, όπως και τους ομολόγους των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός, ύστερα από τη σημαντική συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αποστείλει επιστολή στους ομολόγους του, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Με σαφείς εντολές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας τόσο στο πεδίο, με άμεσες παρεμβάσεις, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα και επαρκώς να καλύψουμε τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και τον θεσσαλικό κάμπο και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς», επεσήμανε ο κ. Σταμενίτης.

«Εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και συγγενείς των συμπατριωτών μας, που “έχασαν” τη ζωή τους, στη Λιβύη. Συνολικά, μέχρι σήμερα (18/09), στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων και 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Από επιχειρησιακής πλευράς, για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει πλήρης αποτύπωση των επικρατουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές και βλέπουμε ότι κατά το πλείστον επεμβαίνουμε κυρίως σε αντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας, στη σύγχρονη ιστορία.

Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα παρακολουθούμε την εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές και βρισκόμαστε εκεί με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Όλες οι πυροσβέστριες και όλοι και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο πεδίο, εξακολουθούν να είναι εκεί. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Πολλοί από τους συναδέλφους μας, οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν υποστεί και εκείνοι πολλές ζημιές των οικιών, των περιουσιών τους, όπως φυσικά και πάρα πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Αυτοί, καθώς και οι συνάδελφοί μας από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στο πεδίο, ούτε μία στιγμή δεν κάναμε πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτή είναι η αποστολή μας. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας, με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα μας. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, προκειμένου να παρέχουμε ό,τι βοήθεια χρειασθούν, οιαδήποτε στιγμή», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Σχετικές ειδήσεις