ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Για πόσο καιρό εκτιμάται ότι θα παραμείνει κλειστό - Οι ελλείψεις που οδήγησαν στο «λουκέτο»

ΟΑΚΑ: Για πόσο καιρό εκτιμάται ότι θα παραμείνει κλειστό - Οι ελλείψεις που οδήγησαν στο «λουκέτο»

Τι μέλλει γενέσθαι με το ΟΑΚΑ  - Τα «κενά» που έφεραν το προσωρινό κλείσιμο του μεγαλύτερου σταδίου της χώρας

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από την απόφαση να μπει προσωρινά το λουκέτο στο ΟΑΚΑ έπειτα από μελέτη που εντόπισε προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο του κεντρικού σταδιού αλλά και σε αυτό του ποδηλατοδρομίου.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα είναι το πόσο καιρό θα παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ, με τον αναπληρωτή υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση «θα επαναλειτουργήσει με ασφαλή τρόπο».

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μια δεύτερη μελέτη θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ωστόσο αν επαληθευτεί η πρώτη, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες.

Το άλλο ερώτημα που απασχολεί σχετικά με το θέμα του ΟΑΚΑ, αφορά τις ελλέιψεις στα έργα συντήρησης στο στάδιο, κάτι που αναμένεται να απαντηθεί μέσα από εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη,

Η έρευνα θα εστιάσει στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • Εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση
  • Γιατί έγινε τώρα η μελέτη και με ποια αφορμή ξεκίνησε

Αλλά ταυτόχρονα, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Πώς φτάσαμε στο «λουκέτο»

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, Από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όπως άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια. Δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Ουσιαστικά παραδόθηκαν δύο εκθέσεις στη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Η μία έκθεση αφορούσε στα ευρήματα των ελέγχων και η άλλη στη στατική επάρκεια των κατασκευών.

Όπως μετέδωσε το MEGA το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για δέκα χρόνια δεν μπορούσε να συντηρηθεί εξαιτίας αυτού του λόγου. Το 2014 πήρε οικοδομική άδεια μετά από νόμο που ψηφίστηκε το 2013.

Από το 2014 ως το 2019 έτρεχαν συνεχώς τρεις με τέσσερις διαγωνισμοί για την συντήρηση του ΟΑΚΑ οι οποίοι δεν προχωρούσαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα.

Βρούτσης για ΟΑΚΑ: «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει»

Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του, τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα. Ακόμα έκανε γνωστό ότι ήδη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ όλη η μελέτη για να δουν εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.

«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου διαμέσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος».

Επιπλέον ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».

«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» τόνισε.

Για τον Παναθηναϊκό είπε «τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό, τι χρειαστεί. Όμως δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες και τους αθλητές που προετοιμάζονται ενόψει των αγώνων για το 2024 τόνισε ότι «εκεί πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί ο Παναθηναϊκός θα βρει τη λύση. Ο Παναθηναϊκός θα βρει εναλλακτικό τρόπο να κάνει τους αγώνες του. Υπάρχουν δυστυχώς όμως ομοσπονδίες, υπάρχουν αθλήματα τα οποία βρισκόντουσαν μέσα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο και δεν μπορούμε εναλλακτικά να τους βρούμε αμέσως λύση. Σήμερα που κουβεντιάζουμε έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις εδώ στο γραφείο μου και σε αίθουσες του Υπουργείου Αθλητισμού, με παράγοντες του αθλητισμού, με ανθρώπους των Ομοσπονδιών που θίγονται. Θα συνεχιστούν και αύριο αυτές οι συναντήσεις με σκοπό να βρούμε διεξόδους και τρόπους όπως για παράδειγμα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα που γινόντουσαν χθες, την ώρα που βάλαμε προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του ΟΑΚΑ, μετακόμισαν αργά τη νύχτα με άμεση πρωτοβουλία. Ανοίξαμε το ΣΕΦ και οφείλω συγχαρητήρια και στην πρόεδρο του ΣΕΦ και στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, που αμέσως σε συντονισμό βρήκαν διέξοδο και λύση στα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Με τέτοιες ενέργειες, με τέτοιες λειτουργίες νομίζω ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Δεν υπόσχομαι ότι θα τα λύσουμε όλα. Υπόσχομαι όμως ότι με ενότητα, με σκέψη, με αγάπη για τον αθλητισμό θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

Για τις συναυλίες που είναι ήδη καθορισμένες για το καλοκαίρι είπε «Περιμένουμε τη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι πολύ μακριά ο ορίζοντας του καλοκαιριού και είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στην ατζέντα της παρακολούθησης των θεμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, οι δύο αυτές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Περιμένουμε τη μελέτη που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο το επαναλαμβάνω. Η καρδιά που χτυπάει στο ΟΑΚΑ και είναι η καρδιά του αθλητισμού θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην σταματήσει ποτέ και δε θα σταματήσει ποτέ».

Πέτρος Γαλακτόπουλος για ΟΑΚΑ: «Έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε... βίδες»

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εκτελούνταν διάφορες εργασίες συντήρησης στο ΟΑΚΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Γαλακτόπουλος είχε αναλάβει πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και παρέμεινε στη θέση περίπου 4,5 χρόνια. «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικά.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιτον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».