ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Άγνωστο το πότε θα δοθεί ξανά σε χρήση λέει καθηγητής του ΕΜΠ

ΟΑΚΑ: Άγνωστο το πότε θα δοθεί ξανά σε χρήση λέει καθηγητής του ΕΜΠ
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, μίλησε για το θέμα που έχει ανακύψει με το ΟΑΚΑ, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το πότε θα μπορέσει να δοθεί προς χρήση.

Το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά τη «βόμβα» που έσκασε για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα του κεντρικού σταδίου αλλά και αυτό του ποδηλατοδρομίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτη Καρύδη, η διάρκεια των επισκευών μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν χρόνο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, ανέφερε ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει ξανά το ΟΑΚΑ, παραμένει άγνωστος! Σύμφωνα με όσα είπε, αν οι ζημιές οφείλονται στην χρονική παρέλευση και στην κόπωση των υλικών, που έχουν μειώσει τον συντελεστή ασφαλείας, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί για τις μελέτες και τις επιδιορθώσεις.

Νωρίτερα, είχε παραδεχθεί ότι «στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα», ενώ αποκάλυψε ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γκαζέττας είχε απασχοληθεί στη θεμελίωση του ΟΑΚΑ.

Αναφορικά με το στέγαστρο, ο κ. Γκαζέττας εξήγησε ότι είναι μοναδικό στον κόσμο κι αυτό δίνει την ιδιαιτερότητα της απουσίας εμπειρίας τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρηση.

Σχολιάζοντας τα όσα γνωρίζει από την εποχή που κατασκευάστηκε το στέγαστρο που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη», δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές. Γεγονός, όπως τόνισε, είναι ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους και ιδιαιτερότητας, όπως είπε θέλει συστηματική επιτήρηση και επίβλεψη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η εταιρία που το έφτιαξε δεν είχε κάποια υποχρέωση για τη συντήρηση», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής.

Καρύδης για ΟΑΚΑ: Να γίνουν έλεγχοι και σε άλλα έργα Καλατράβα

Στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα δυο στεγάστρων στο ΟΑΚΑ μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή NEWSROOM o καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Χρήστου Παγώνη και Εύας Περώνα σημείωσε αρχικά ότι «Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού.

»Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω. Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι.

»Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».

Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα».

Ο κύριος Καρύδης εκτίμησε κλείνοντας ότι το ΟΑΚΑ θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις