ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικοι χούλιγκαν: Τρόμος από τη νεανική βία - Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά

houligan
Alpha

Οι ηλικίες των ατόμων που απασχολούν για οπαδική βία ξεκινούν από 15 έτη και φτάνουν τα 30 έτη, αναφέρουν αστυνομικές πηγές

Πονοκέφαλο για την Αστυνομία αποτελούν ολοένα και περισσότερα περιστατικά οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους.

Σε 12 συλλήψεις προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία, λίγο πριν την έναρξη ποδοσφαιρικών αγώνων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, κατά τους προελέγχους εξωτερικά του γηπέδου, εντοπίστηκαν 5 άτομα να φέρουν συνολικά 10,5 γραμμ. κάνναβης τα οποία κατασχέθηκαν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, έλαβαν χώρα επεισόδια μικρής έκτασης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 αστυνομικών.

Παράλληλα, ένεκα ποδοσφαιρικού αγώνα στη Τούμπα Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια ελέγχων από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 7 άτομα, καθώς στην κατοχή τους είχαν 24 πυρσούς και 3 κροτίδες, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ο αστυνομικός αναλυτής Στ. Μπαλάσκας μιλώντας στον Alpha αναφέρει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αποδίδει ευθύνες και στους γονείς οι οποίοι επίσης συλλαμβάνονται.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εκατοντάδες οπαδοί.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι περίπου το 30% αυτών ήταν ανήλικοι. «Οι ηλικίες των ατόμων που απασχολούν για οπαδική βία ξεκινούν από 15 έτη και φτάνουν τα 30 έτη. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι νεαροί από 20 έως 26 ετών μπορούμε να πούμε ότι συνήθως είναι οι “πρωταγωνιστές” των ομάδων. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρατηρείται το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συλλήψεις για τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία αρκετά χρόνια παρατηρείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ότι έχουν απομακρυνθεί από τα γήπεδα και από τις εξω-γηπεδικές δράσεις άτομα της παλιάς φουρνιάς οπαδών. Έχουν αντικατασταθεί από νεότερους, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίζουν πολύ πιο βίαιη συμπεριφορά. Επίσης, είναι σαφές ότι είναι πιο συνηθισμένο σε σχέση με παλιά μέλη των ομάδων αυτών να έχουν πάνω τους μαχαίρια», προσθέτουν αστυνομικές πηγές.

«Συχνά είναι νεαροί ή ανήλικοι που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, περιπτώσεις με άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών και περιπτώσεις παιδιών που εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους. Είναι άτομα που νιώθουν έντονα την ανάγκη του “ανήκειν”. Η οικογένεια για αυτούς είναι η ομάδα ή ο σύνδεσμος. Η ομάδα γίνεται η θρησκεία τους και η αντίπαλη ομάδα γίνεται ο φανατικός εχθρός με τον οποίο πρέπει να συγκρουστούν. Στόχος τους γίνεται να πλήξουν τον αντίπαλο με ό,τι μέσο διαθέτουν. Με τον τρόπο αυτό γίνονται ακόμα πιο πιστά μέλη της ομάδας και νιώθουν την αποδοχή από τους γύρω τους. Νιώθουν ότι αντλούν δύναμη μέσα από τις επιθέσεις τους», εξηγεί η εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου