ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των 90 Ελλήνων που επέστρεψαν από το Ισραήλ - «Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των 90 Ελλήνων που επέστρεψαν από το Ισραήλ - «Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν ακόμα 90 άτομα με πτήση από το Ισραήλ. Στην κάμερα του Newsbomb.gr περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν μέχρι να μπουν στο αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Μια πτήση με ακόμα ενεντήντα άτομα έφτασε στην Ελλάδα από το Τελ Αβίβ στις 23:00 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έλληνες που πλέον νιώθουν ασφαλείς μοιράζονται στην κάμερα του Newsbomb.gr τα όσα έζησαν τέσσερις ημέρες στο εμπόλεμο Ισραήλ.

«Η Ελληνική Πρεσβεία ήταν άψογη. Πήραμε τηλέφωνο στις 20:00, το σήκωσαν και ενημερώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί όπου είμαστε και κατευθείαν μάς πήραν τα στοιχεία του διαβατηρίου. Υπήρχε πρόβλημα εκεί, από τους πυραύλους που έπεφταν στη Γάζα, αλλά εντάξει, δεν κινδυνεύσαμε. Ηχούσαν οι σειρήνες, αλλά η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα ήταν καλύτερη. Από το Σάββατο (07/10) άρχισαν να συμβαίνουν όλα αυτά, υπήρχαν καπνοί στον ουρανό. Προχθές ήταν χειρότερα, αλλά τώρα τα πράγματα ηρέμησαν κάπως. Δεν έχω χάσει κάποιον δικό μου άνθρωπο, όλα ήταν εντάξει, κανονικά».

Η τραγουδίστρια Νατάσα Μέντη, επέστρεψε και εκείνη σώα και αβλαβής Ελλάδα και περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που έζησε.

«Μόλις προσγειωθήκαμε. Η εμπειρία ήταν τρομακτική, ένας εφιάλτης περιμένεις να τελειώσει. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει όλο αυτό, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ξέρεις τι είναι να κοιμάσαι μια χαρά και να ξυπνάς μέσα στο χάος; Με πυροβολισμούς, οβίδες να πέφτουν, παράλληλα να γίνεται σεισμός. Να πεθαίνουν άνθρωποι, να βλέπεις οικογένειες που εξορίζονται. Πραγματικά, έχω δει πολύ άσχημα πράγματα, έχω βίντεο που άμα τα δείτε, θα τρελαθείτε. Ενώ κοιμόμασταν ήρεμα και ωραία, ξαφνικά ακούσαμε σειρήνες πολέμου, πυροβολισμούς, οβίδες. Η ατμόσφαιρα έξω μύριζε άσχημα, ο κόσμος ούρλιαζε. Όλοι αναρωτιούνταν τι συνέβη και έκλαιγαν. Ήταν πολύ δυνατό, όχι μία συνηθισμένη κατάσταση για εκείνους».

Έλληνας που ζούσε στο νότιο Τελ Αβίβ περιγράφει όσα έβλεπε στην Ισραηλινή τηλεόραση αλλά και όσα γίνονταν από το βράδυ του Σαββάτου.

«Αυτό που συνέβη το Σάββατο ήταν πρωτόγνωρο. Μένω στο νότιο Τελ Αβίβ και βλέπω προς Γάζα και Ασπιλόν. Το προηγούμενο Σάββατο ήμουν εκεί και κάναμε μπάρμπεκιου σε ένα από τα χωριά, που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Οι εικόνες που είδαμε στην ισραηλινή τηλεόραση, δείχνουν πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα δεις πουθενά. Στο κέντρο απλώς ζούσαμε με τους συναγερμούς και τις αναχαιτίσεις από τον “Σιδερένιο Θόλο” και αυτό είναι όλο. Ο νότος έχει το βαθύ πρόβλημα και υποφέρει. Όσοι Έλληνες ήταν στον νότο, έφυγαν την Κυριακή, με συνοδεία της Αστυνομίας και του Στρατού. Κάποιους φιλοξένησα και εγώ, στο σπίτι μου και ήλθαν εδώ με τη χθεσινή πτήση. Ορισμένοι θα φύγουν τις επόμενες μέρες, όλοι είναι σώοι και αβλαβείς. Πρέπει να ηρεμήσουμε, είμαστε άυπνοι τρεις μέρες».