ΕΛΛΑΔΑ

Χριστίνα Ω: Βίντεο από τη θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση

Χριστίνα Ω: Βίντεο από τη θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση
Eurokinissi

Το πλωτό «βασίλειο» του Αριστοτέλη Ωνάση

H θαλαμηγός «Χριστίνα Ω», μετράει 80 χρόνια ζωής και έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40 συμμετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού του Καναδά. Το 1950, πριν καν το πλοίο συμπληρώσει 10 χρόνια στη θάλασσα, ναυπηγήθηκε το 1943, άλλαξε σκοπό. Με 35.000 δολάρια, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Λέγεται πως ξοδεύτηκαν περισσότερα από 3,5 εκατ. δολάρια για να την ανακατασκευή του, ένα υπέρογκο ποσό για την εποχή εκείνη.

Η κάμερα του Mega μπήκε στην θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση ένα 24ωρο μετά τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας για την Μαρία Κάλλας. Το επιβλητικό μαρμάρινο τζάκι ξεχωρίζει στην μεγάλη σουίτα του Έλληνα μεγιστάνα.

Στην γνήσια λίστα καλεσμένων του 1959 ανάμεσα στα ονόματα είναι κι εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ με τον οποίο ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνομιλούσε με τις ώρες πάνω στη «Χριστίνα Ω».

Φωτογραφίες του Ωνάση με την Τζάκι, των παιδιών του, αλλά και της Μαρίας Κάλλας κοσμούν τους τοίχους και τα έπιπλα του σκάφους. Τα σκαμπό όπου άλλοτε καθόταν ο Έλληνας μεγιστάνας για να πιει το ποτό του είναι φτιαγμένα από δέρμα φάλαινας. Το ξύλο είναι από βυθισμένη ισπανική γαλέρα ενώ σε αυτά τα σκαλιστά δόντια όρκας οι κομψές κυρίες κρεμούσαν τις τσάντες τους.

Ο Κώστας Καράμπελας, ναυπηγός – μηχανολόγος του «Χριστίνα Ω» αποκάλυψε: «Πάνω στα δόντια της φάλαινας ήταν σκαλισμένες οι περιπέτειες του Οδυσσέα».

Στην κρεβατοκάμαρα του Αριστοτέλη Ωνάση σε μία από τις ντουλάπες μάλιστα υπήρχε πόρτα διαφυγής που οδηγούσε στο γραφείο του. Τίποτε δεν άφηνε στην τύχη του ο Έλληνας μεγιστάνας.

Ο ναυπηγός – μηχανολόγος του «Χριστίνα Ω» σχολίασε: «Ο Ωνάσης χρησιμοποίησε τον Πινό για αρχιτέκτονα. Ο Ωνάσης του χάλαγε τα σχέδια. Αυτός απηυδούσε αλλά στο τέλος το τελειώσανε».

Γκρέτα Γκάρμπο, Φρανκ Σινάτρα, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Μέριλιν Μονρόε, Γκρεις Κέλι και Ελίζαμπεθ Τέιλορ είναι μερικές από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που φιλοξένησε αυτή η θρυλική θαλαμηγός που ξεκίνησε ως φρεγάτα του καναδικού ναυτικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του «Έλληνα Μήδα», Αριστοτέλη Ωνάση.

Πλέον στην 3η περίοδο της ζωής της νοικιάζεται για κάτι περισσότερο από 700.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ο Κώστας Καράμπελας δήλωσε: «To βρήκα αυτό το πλοίο εγκαταλελειμμένο στα βράχια της Σαλαμίνας».

Μετά από μια γενναία και ριζική ανακαίνιση η θαλαμηγός ανέκτησε και πάλι την παλιά της αίγλη με τα περισσότερα κομμάτια της να παραμένουν όπως ακριβώς ήταν την εποχή Ωνάση.

Αναμφίβολα χαρακτηρίζει τον Έλληνα μεγιστάνα που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε να είναι ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου.

Ήθελε τα πάντα πάνω στην «Χριστίνα Ω» να είναι όπως εκείνος τα ήθελε. Όπως την πισίνα με τον ψηφιδωτό Μινώταυρο που το βράδυ με ένα κουμπί μετατρεπόταν σε πίστα χορού για τα θρυλικά του πάρτι. Η πισίνα την ημέρα πίστα χορού το βράδυ.

Εμβληματική η σκάλα με το επιχρυσωμένο κάγκελο που οδηγεί στο μεγάλο σαλόνι, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε αίθουσα Μαρία Κάλλας.

Το δεύτερο μεγάλο καθιστικό έχει μετονομαστεί σε Τζάκι Κένεντι με τα κειμήλια να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του σκάφους.

Καθεμία από τις 17 καμπίνες ο Ωνάσης είχε δώσει όνομα ελληνικού νησιού. Το αγαπημένο ξύλινο τέντερ του Ωνάση βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Χρησιμοποιήθηκε άλλωστε και στα γυρίσματα της ταινίας με την μεν Τζολί να φορά μαντήλι και γυαλιά υποδυόμενη την Κάλλας και τον Τούρκο ηθοποιό Χαλούκ Μπιλγκινάζ να φορά τα χαρακτηριστικά γυαλιά του Αριστοτέλη Ωνάση.