ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αγράφων: 3.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται στον δήμο

Δήμος Αγράφων: 3.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται στον δήμο

Ο Δήμος Αγράφων χρηματοδοτεί και την εξωσωματική γονιμοποίηση 

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία έχει λάβει ο δήμος Αγράφων, δίνοντας 1.500 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στο Δήμο, ενώ τα χρήματα αυτά θα διπλασιαστούν με τη νέα χρονιά. Ο Δήμος μάλιστα παροτρύνει και νεά ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια, αν το επιθυμούν να εγκατασταθούν στα Άγραφα.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για την κίνηση αυτή σημειώνοντας αρχικά πως «είναι το ελάχιστο».

«Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε πολιτική συγκράτησης του πληθυσμού στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Έχουμε πάρει καποια μέτρα, κάνουμε προτάσεις, που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρώπη αλλά και της Ευρωπαίας επιτρόπου», ανέφερε ο κ. Καρδαμπίκης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε», σημείωσε, εξηγώντας, «Εμείς σε όλα τα ζευγάρια που τεκνοποιούν και μένουν στο Δήμο, δίνουμε 1500 ευρώ, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι από τις αρχές του 2024 τα χρήματα θα γίνουν 3.000. Έχουμε ζητήσει βοήθεια φίλων των Αγράφων να ενισχύσουν με κάποιο τρόπο τις νέες μανάδες στα Άγραφα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε όποιο παιδί γεννιέται στα Άγραφα, γεννιέται δωρεάν».

Μάλιστα όπως σημείωσε ο δήμαρχος χρηματοδοτείται και η εξωσωματική.

«Έχουμε καταφέρει σε όλα τα παιδάκια στα σχολεία, 300 παιδάκια, να έχουν ένα σάντουιτς και ένα χυμό καθημερινά, όμως αν δεν γίνει μία πολιτική συγκράτησης του πληθυσμού, δεν υπάρχει καμία ελπίδα».

Ο κ. Καρδαμπίκης απηύθηνε έκκληση για βοήθεια, καθώς όπως ανέφερε «η βασική εργασία στον δήμο είναι η κτηνοτροφία, η μισή όμως έχει αφανιστεί από τους λύκους και ουδείς ενδιαφέρεται. Άνθρωποι έχουν καταστραφεί τόσο στον δήμο Αγράφων, όσο και στους γύρω δήμους».

Η Ευρυτανία είναι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat η γηραιότερη περιφέρεια της Ευρώπης, με την εγκατάλειψη στα χωριά να είναι τρομακτική.

Παράλληλα ο δήμαρχος σημείωσε πως ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους 55-67 ετών και δίνει «40 μεροκάματα σε ανθρώπους που θέλουν να συμπληρώσουν για να πάρουν σύνταξη».

Όπως είπε, πρότεινε στον πρωθυπουργό ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους νέους ανθρώπους με 75% επιδότηση, το οποίο όπως είπε κίνησε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού.