ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ο γιατρός που έσωσε την 39χρονη μετά το τσίμπημα οχιάς - «Ήταν σε κωματώδη κατάσταση»

Θεσσαλονίκη: Ο γιατρός που έσωσε την 39χρονη μετά το τσίμπημα οχιάς - «Ήταν σε κωματώδη κατάσταση»

Θεσσαλονίκη: Τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά το τσίμπημα οχιάς που δέχθηκε η 39χρονη ερπετολόγος όπως τις έζησε περιγράφει ο γιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης, μίλησε στο Mega όπου περιέγραψε πώς βίωσε ο ίδιος τις στιγμές που ακολούθησαν μετά το τσίμπημα της οχιάς που δέχθηκε η 39χρονη Κωνστντίνα από οχιά μέχρι και την διασωλήνωσή της.

«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστείλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», ανέφερε αρχικά.

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της 39χρονης, ο κ. Δαλακάκης ανέφερε πως: «Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα».

Συνεχίζοντας ο γιατρός του ΕΚΑΒ σημείωσε για τη διαχείριση των δύσκολων περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει στο επάγγελμά του: «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

Ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που είχε με την 39χρονη που διασωλήνωσε μετά την αποκατάσταση της υγείας του:

«Ήμασταν αρκετά αμήχανοι και οι 2 και μετά γίναμε φίλοι. Ήταν πολύ συγκινημένη και ευγνώμων και δεν μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά της. Δεν τη γνωρίζαμε γιατί από το αλλεργικό σοκ το πρόσωπο της είχε οίδημα. Ήταν σαν να γνωριστήκαμε από το μηδέν».

Δείτε το βίντεο του Mega που ακολουθεί:

Το χρονικό

Το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη Κωνσταντίνα, εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου.

Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την 39χρονη τη στιγμή που την έπιασε. Η γυναίκα έπαθε αναφυλακτικό σοκ και μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ. Βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη δραματική διάσωση της 39χρονης και καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και για 8 μέρες έδινε τη δική της μάχη.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Μουδανιών για τη δοκιμαστική παρέλαση

Τρόμος στο Χολαργό - Ένοπλοι εισέβαλαν σε φαρμακείο (βίντεο)

Τραγωδία στην Ελασσόνα - Νεκρός νεαρός με μηχανή σε φρικτό τροχαίο