ΕΛΛΑΔΑ

Δυστύχημα Τέμπη: Η ουσία που ψάχνουν οι αρχές και γιατί μπορεί να ανατρέψει όσα ξέραμε

Δυστύχημα Τέμπη: Η ουσία που ψάχνουν οι αρχές και γιατί μπορεί να ανατρέψει όσα ξέραμε

Δυστύχημα Τέμπη: Συνεχίζεται η έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία με τους 57 νεκρούς

Ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης συνεχίζει την έρευνα για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δειγματοληψίες τόσο από την ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος όσο και από τα κουφάρια των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών.

Όπως αναφέρει στη σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθερία», χημικοί, πραγματογνώμονες και αστυνομικοί θα βρεθούν σήμερα στα Τέμπη προκειμένου να λάβουν δείγματα από το έδαφος ενώ στη συνέχεια θα πράξουν το ίδιο και στο Κουλούρι, όπου φυλάσσονται οι μηχανές και τα βαγόνια των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών. Τα δείγματα τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν σε χημικές εξετάσεις ώστε να εξεταστούν και άλλες διαστάσεις της υπόθεσης όπως για παράδειγμα αυτή που ανέδειξε η Επιτροπή των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων με τον εντοπισμό της ουσίας ξυλόλιο.

Ο εφέτης ανακριτής προωθεί την ανακριτική αυτή πράξη προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σαν αυτό που έχει θέσει ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Σημειώνετια επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες εργαζόμενοι της Hellenic Train, αλλά και στελέχη του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με το φορτίο της Εμπορικής Αμαξοστοιχίας.

«Από την έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας είχε προκύψει ότι η εμπορική, μεταξύ άλλων, μετέφερε λαμαρίνες, ζωοτροφές, αλκοολούχα ποτά, συμπληρώματα διατροφής κ.ά., ωστόσο είχε γίνει λόγος (σ.σ. κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή) για «παράνομο» φορτίο με αφορμή και τη φωτιά που ακολούθησε της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. Για τον ίδιο λόγο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και το καταγραφικό προκειμένου να ανακτηθεί το βίντεο από τη φόρτωση εμπορευμάτων στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που είχαν προσλάβει οι οικογένειες των θυμάτων είχαν παρουσιάσει σχετικό εύρημα με την επίμαχη εύφλεκτη ουσία. Τότε, ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής η ουσία ξυλόλιο είχε εντοπιστεί σε ανάλυση που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους σε δείγμα που συλλέχθηκε από εξωτερική λαμαρίνα της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας. Πρόκειται για διαλύτη, ιδιαίτερα εύφλεκτο, ο οποίος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.

Με πληροφορίες από onlarissa.gr

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία 42χρονης: «Δεν μπορώ να φανταστώ πατέρα να σκοτώνει το παιδί του»

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας έπνιξε την παραπληγική κόρη του - «Δεν άντεχα να τη βλέπω να υποφέρει»

Φθιώτιδα: Σοβαρό τροχαίο - Μηχανάκι συγκρούστηκε με... αγριογούρουνο