ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Οι άγνωστες ιστορίες του αντιτορπιλικού «Αδρίας» και του καταδρομικού «Έλλη»

28η Οκτωβρίου: Οι άγνωστες ιστορίες του αντιτορπιλικού «Αδρίας» και του καταδρομικού «Έλλη»

Τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, το καταδρομικό «Έλλη» θα δεχθεί επίθεση από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου και θα βυθιστεί - Τον Οκτώβριο του 1943, το αντιτορπιλικό «Αδρίας», ενώ έπλεε στο Αιγαίο, θα προσκρούσει σε γερμανική νάρκη και από τη φονική έκρηξη θα αποκοπεί η πλώρη του.

Ένα πλοίο που βυθίζεται απρόκλητα, ένα πλοίο που διασχίζει το φλεγόμενο Αιγαίο χωρίς πλώρη, δύο ιστορικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που σημάδεψαν την ιστορία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και έζησαν τα γεγονότα, αλλά και μέσα από τις ανακαλύψεις δυτών που έφεραν στο φως την άγνωστη τύχη τους.

Τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, το καταδρομικό «Έλλη» θα δεχθεί επίθεση από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου και θα βυθιστεί. Το γεγονός θα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός της ελληνικής Ιστορίας με εκδηλώσεις μνήμης και ρίψεις στεφάνων κάθε χρόνο στο σημείο όπου όλοι πίστευαν ότι βρισκόταν το ναυάγιο του «Έλλη».

Μέχρι που ένας δύτης θα κάνει τυχαία μια συγκλονιστική διαπίστωση…

Τον Οκτώβριο του 1943, το αντιτορπιλικό «Αδρίας», ενώ έπλεε στο Αιγαίο, θα προσκρούσει σε γερμανική νάρκη και από τη φονική έκρηξη θα αποκοπεί η πλώρη του.

Έναν μήνα μετά και διασχίζοντας χωρίς πλώρη τη Μεσόγειο, θα μπει θριαμβευτικά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, σε μια απίστευτη ιστορία ηρωισμού, μοναδικής στα παγκόσμια ναυτικά χρονικά.

Οι άγνωστες ιστορίες του αντιτορπιλικού «Αδρίας» και του καταδρομικού «Έλλη» ξετυλίγονται στην εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που Θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS εκτάκτως σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2023, στις 16:00 και σε επανάληψη τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, στις 22:00.