ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιστροφή στην Αθήνα για τους πρώτους Έλληνες από τη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιστροφή στην Αθήνα για τους πρώτους Έλληνες από τη Γάζα

Γάζα: Πρόκειται για 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογειών τους, ενώ οι άλλοι 5 θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα

Στην Αθήνα με ειδική πτήση της Αegean μέσω Καΐρου έφτασαν στο μεσημέρι οι πρώτοι 11 από τους συνολικά 16 Έλληνες που διέμεναν στη Λωρίδα της Γάζας και κατάφεραν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη μέσω της Ράφα.

Πρόκειται για 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογειών τους, ενώ οι άλλοι 5 θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα. Προσωρινά, όσοι δεν έχουν κάπου να μείνουν θα φιλοξενηθούν στη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας.

Συγκινητικές ήταν οι σκηνές που εκτιλίχθυκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος , όπου τους περίμεναν συγγενείς και φίλοι, ενώ οι ίδιοι μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες χαρακτήρισαν ως φρίκη την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα μία λέξη θέλω να πω: είναι φρίκη. Δυστυχώς τα πράγματα, ότι και να πω δεν μπορώ να περιγράψω τι γίνεται εκεί πέρα. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι καταστροφή, δεν υπάρχει ζωή δεν υπάρχει τίποτα και όσο περνάνε οι μέρες γίνονται και πιο δύσκολα. Εγώ μέχρι και σε κάποια σημεία είδα και νεκρούς πεταμένους στους δρόμους», δήλωσε ένας εκ των απεγκλωβισθέντων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο και το Γενικό Προξενείο στα Ιεροσόλυμα, διασφάλισαν, χθες, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τον απεγκλωβισμό δεκαέξι ατόμων, Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους από τη Γάζα. Σήμερα, με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, αφίχθησαν στην Αθήνα μέσω Καΐρου οι έντεκα εξ αυτών. Οι διπλωματικές μας Αρχές στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες».