ΕΛΛΑΔΑ

Το «κουμπί του κινδύνου» (panic button) που σώζει ζωές: Σε ποιους απευθύνεται, πώς ενεργοποιείται

Το «κουμπί του κινδύνου» (panic button) που σώζει ζωές: Σε ποιους απευθύνεται, πώς ενεργοποιείται

Πίσω από 9.860 κλειστές πόρτες, σε όλη τη χώρα συνάνθρωποί μας «μαρτυρούν» στα χέρια συντρόφων και συζύγων, ως αποτέλεσμα της ενδοοοικογενειακής βίας και των πολλών κρουσμάτων.

Τόσα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου. Τα 8.409 αφορούν σε θύματα γυναίκες.

Κάθε θύμα που σπάει τη σιωπή του, νικά τον φόβο και καταγγέλλει τον εφιάλτη και όταν βρεθεί σε κάποιο τμήμα ή σε κάποιο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνεται για το "Panic button". Πρόκειται για τo κουμπί κινδύνου που μπορεί να σώσει ζωές και να οδηγήσει σε άμεση σύλληψη του δράστη.

Για να εγκαταστήσει κάποιο θύμα το «κουμπί κινδύνου» θα πρέπει να προχωρήσει σε καταγγελία. αλλιώς δεν μπορεί να λάβει τον μοναδικό κωδικό που στέλνουν οι αρχές για την ενεργοποίησή της εφαρμογής.

Μόλις η εφαρμογή κατέβει στο κινητό, αυτή μοιάζει με κάποια απ' όλες αυτές που ήδη υπάρχουν στα έξυπνα τηλέφωνα και αυτό γίνεται ώστε αν πέσει στα χέρια του δράστη, να μην μπορεί να την εντοπίσει .

Το θύμα καταχωρεί τα προσωπικά του στοιχεία και ανα πάσα ώρα και στιγμή αν αισθανθεί κίνδυνο, απλά πατά ενα κρυφό κουμπί που υπάρχει στην εφαρμογή. Τότε αμέσως η αστυνομία λαμβάνει το σήμα και εντοπίζει το γεωγραφικό στίγμα του θύματος ενώ παράλληλα ήδη δυνάμεις της σπεύδουν προς το σημείο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από της 23 Μαρτίου του 2023 μέχρι και της 22 Νοεμβρίου, 134 θύματα πάτησαν το «κουμπί κινδύνου».

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

-Αριθμητικό Κωδικό

-Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

-Ονοματεπώνυμο

-Αριθμό κινητού τηλεφώνου

-Διεύθυνση κατοικίας και όροφο

-Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

-Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης

-Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη

-Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος

-Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.