ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη - Δικηγόρος 18χρονου: «Ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα αλλά φοβάται να μιλήσει»

Ρέντη - Δικηγόρος 18χρονου: «Ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα αλλά φοβάται να μιλήσει»

Ρέντη:  Η φωτοβολίδα του 18χρονου δεν εκτοξεύθηκε σε ευθεία βολή όπως έχει ακουστεί, δήλωσε ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας - Τι αποκάλυψε για τον ενορχηστρωτή της επίθεσης

Νέες δηλώσεις από τον δικηγόρο του 18χρονου ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό που τραυματίστηκε σοβαρά στα επεισόδια στου Ρέντη.

Όπως είπε ο Απόστολος Λύτρας, ο 18χρονος ο οποίος έχει λάβει προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη, εξακολουθεί να δηλώνει ότι ήταν ο ίδιος που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα: «Δεν αλλάζει καμία στρατηγική. Αυτό που είπε ο 18χρονος και συνεχίζει να λέει είναι ότι ο ίδιος πέταξε τη φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού».

«Αυτό που ουσιαστικά είπε είναι ότι δεν πέταξε μόνο αυτός. Πετάχτηκε άλλη μία φωτοβολίδα ταυτόχρονα, το οποίο το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτό είναι που έχει φανεί ως αλλαγή, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή (σ.σ. στην κατάθεσή του)», εξήγησε ο κ. Λύτρας.

Όπως λέει ο κ. Λύτρας, η φωτοβολίδα που πέταξε ο 18χρονος ενδέχεται να χτύπησε πρώτα στο έδαφος καθώς δεν ήξερε να τη χειριστεί:

«Έχει δώσει τρεις καταθέσεις που αναφέρει ότι η φωτοβολίδα η δική του, αυτή που έριξε, χτύπησε στο έδαφος, δεν ήταν σε ευθεία βολή που έχει ακουστεί. Η φωτοβολίδα χτύπησε μπροστά του επειδή δεν ήξερε να τη ρίξει. Έχει εξοστρακιστεί. Είναι τελείως διαφορετικό το ότι σημαδεύω έναν αστυνομικό από το ότι βρίσκει η φωτοβολίδα στο έδαφος και μετά πάει στον αστυνομικό. Το λέω σαν νομικό ισχυρισμό για άλλους λόγους που δεν συσχετίζονται με την πράξη καθαυτή».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο νεαρός δεν είναι οργανωμένος οπαδός:

«Έσβησε το Instagram και το Facebook που είχε διότι δεν ήθελε να έχει πλέον επαφές με φίλους οι οποίοι πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. (…) Αυτήν την στιγμή, αυτό που βλέπω γενικότερα, είναι ότι ασχολούνται με θέματα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση. Ας πούμε δεν έχουν πάει ποτέ στο γήπεδο και επειδή είναι πολιτικοί, είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με κάποια θέματα τα οποία ούτε καν τα γνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαθύ.

«Ένα παιδί 18 χρόνων δεν ξυπνάει την Κυριακή και λέει ‘τι θα κάνω σήμερα, θα πάω το απόγευμα στο γήπεδο να σκοτώσω έναν αστυνομικό’. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καθοδηγούν αυτήν τη νοοτροπία και αυτήν τη συμπροφορά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι πετάνε 17 Νοέμβρη τις μολότοφ στους αστυνομικούς, είναι αυτοί που πετάνε φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών».

Σε ό,τι αφορά τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης, ο κ. Λύτρας εκτιμά ότι ο 18χρονος τον γνωρίζει αλλά φοβάται να αποκαλύψει ποιος είναι:

«Έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο συγκεκριμένος που του έδωσε τη φωτοβολίδα φορούσε full face και δεν τον αναγνωρίζει. Η δική μου αίσθηση είναι ότι φοβάται, ότι προφανώς και ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα και φοβάται να μιλήσει.

Η πολιτεία πρέπει να τον προστατεύσει να μιλήσει και το θέμα της πολιτείας είναι να καταλάβει ότι ένας 18χρονος για ποιον λόγο μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία, τι είναι αυτό που φοβάται. Ένα παιδί 18 χρόνων που δεν έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν, που δεν είχε ποτέ ακμάια εμπλοκή, πώς ξαφνικά γίνεται, έτσι όπως λέτε και εσείς, δολοφόνος», κατέληξε.

Στα ίχνη του εντολέα της επίθεσης η ΕΛΑΣ – Το παρατσούκλι και το προφίλ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, από το βράδυ της Κυριακής οι αστυνομικοί της ασφάλειας έχουν στα χέρια τους ένα όνομα και συγκεκριμένα πρόκειται για κάποιο παρατσούκλι το οποίο έδωσε βασικός πληροφοριοδότης εκτιμώντας πως πρόκειται για τον εντολέα - καθοδηγητή της γονικής επίθεσης προς τον αστυνομικό.

Τον άνδρα με την κουκούλα κανείς απ’ όσους έχουν μιλήσει δεν τον είδε χωρίς την κουκούλα, όμως αρκετοί άκουσαν τη φωνή του και κάποιοι έδωσαν στις αρχές την εικόνα πως δεν αποκλείεται να είναι κάτοικος της Δυτικής Αττικής. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για οργανωμένο οπαδό και πως μετά το επεισόδιο δεν επέστρεψε μέσα στο γήπεδο αλλά κατάφερε και έφυγε από το σημείο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πως θα εντοπιστεί;

Αρχικά φαίνεται να είναι εκείνος που δίνει τη ναυτική φωτοβολίδα στον 18χρονο επομένως δεν αποκλείεται πάνω στα πειστήρια που έχουν στα χέρια τους οι αρχές να έχει αφήσει αποτυπώματα και δεύτερον το βασικό "όπλο" της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι το πληροφοριακό δίκτυο. Αυτό είναι που έχει λύσει τα χέρια της ασφάλειας στην υπόθεση της επίθεσης κατά του αστυνομικού.

Ο βασικός πληροφοριοδότης που «έδωσε» στοιχεία και ονόματα

Το πληροφοριακό δίκτυο ήταν αυτό που "έδειξε" τον 18χρονο και φυσικά η.... φλυαρία του. Αμέσως μετά την επίθεση το είπε σε συνολικά 6 άτομα ενώ ένα από αυτά τα κάλεσε στο τηλέφωνο αποκαλύπτοντας την πράξη του. Είναι αυτός που έδωσε το όνομα του δράστη όταν Κλήθηκε από τους άνδρες του Ανθρωποκτονιών. Μετά από πιέσεις έσπασε και τον "έδωσε" την ίδια ώρα ωστόσο σε άλλο γραφείο της ασφάλειας βρισκόταν ήδη ο 18χρονος και ομολογούσε την πράξη του. Αυτά τα δύο πρόσωπα ήταν οι βασικοί ύποπτοι εξ αρχής.

Τελικά η έρευνα, η κατάθεση του φίλου του και η ομολογία του οδήγησαν στη σύλληψη του, ενώ το δεύτερο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συλληφθεί ακόμα θεωρείται από τις αρχές πως είχε ρόλο στα επεισόδια και ήταν ανάμεσα στα 150 άτομα ωστόσο και εκείνος - όπως και ο εντολές κατάφεραν να φύγουν πριν αποκλειστεί το γήπεδο.

Σχετικές ειδήσεις