ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα»

Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιεί ότι το ρήγμα της Ανατολίας κατευθύνεται προς την Ελλάδα - Ερωτηματικά για το αν θα προκαλέσει μεγάλο σεισμό

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» με αφορμή την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και τον φονικό σεισμό στην Κίνα.

Μεταξύ των σοβαρών αυτών φυσικών φαινομένων ο σεισμολόγος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα της Ανατολίας.

«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο. Χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαμε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κανονικά δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όμως εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό που εκδηλώθηκε σε ένα παράπλευρο ρήγμα που είχαμε πριν δέκα μέρες στην Προύσα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σεισμός» ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για το εάν το ρήγμα της Ανατολίας επηρεάζει τη χώρα μας ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε: «Κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το σεισμό που θα εκδηλωθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια, με βάση τα δυναμικά κινηματικά χαρακτηριστικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένουμε, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.