ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότης ξεσπά μιλώντας στο Newsbomb.gr: Θέλουμε αποδείξεις με έργα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Αγρότης ξεσπά μιλώντας στο Newsbomb.gr: Θέλουμε αποδείξεις με έργα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Θέση «μάχης» παίρνουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών που το πρωί της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, ημέρα που αρχίζει η κλαδική έκθεση Agrotica, θα εισέλθουν στην πόλη και θα παρατάξουν περί τα 300 τρακτέρ μπροστά από τη νότια πύλη της ΔΕΘ - O αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου, μιλώντας στο Newsbomb.gr απαρίθμησε τα αιτήματα τους 

«Είμαστε στη Λάρισα, στο μπλόκο του Τυρνάβου, ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθούν τα νερά, να αποζημιωθούμε για τις ζημιές που έχουμε πάθει στον πάγιο εξοπλισμό, να μας δώσουν το συμπληρωματικό ποσό από τις ζημιές που πάθαμε το 2023 και να μας βγάλουν ένα πρόγραμμα για να έχουμε την απώλεια εισοδήματος για όσα χρόνια δεν καλλιεργούμε», είναι τα αιτήματα των αγροτών στη Θεσσαλία όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου, στο Newsbomb.gr.

Η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών. Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Παναγιώτου τα αιτήματα που καλύπτουν όλους τους αγρότες από άλλες περιοχές είναι:

  • η νέα ΚΑΠ που ξεκίνησε από 1η Ιανουαρίου 2023 και γίνεται μείωση των επιδοτήσεων,
  • οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα που δεν έχουν γίνει ακόμη λόγω της κακής συνεννόησης της κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,
  • αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • μείωση της τιμής του ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα και
  • να υπάρχει έλεγχος στα προϊόντα μας από το χωράφι στο ράφι και να μην φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή σε πενταπλάσια τιμή.

«Ζητάμε να υπάρχει έλεγχος να μην είναι τόσο μεγάλη η διαφορά τιμής, πρέπει να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Έρχονται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από το εξωτερικό στα οποία εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί καθώς έχουμε άλλη ποιότητα. Έτσι χάνουμε την αγορά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου.

Επιπλέον, σχολίασε τη φράση «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για Γερμανία» που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες από το μπλόκο της Βόνιτσας.

«Μακάρι να ισχύει, θέλουμε ο Πρωθυπουργός να αποδείξει με έργα, αν δεν υλοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα πώς θα γίνει αυτό;», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι «αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού δίπλα στους αγρότες“. Αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Υποστήριξε επίσης ότι οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες γιατί η κυβέρνηση έδωσε και δίνει μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος του ντίζελ και θα δούμε τι θα κάνουμε, στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», είπε στους αγρότες.

«Δεν κλείνουμε δρόμους, δίνουμε αγώνα επιβίωσης», τόνισαν από την πλευρά τους οι αγρότες. «Το ζήτημα της ακρίβειας μας τσακίζει όλους», είπαν επίσης στον πρωθυπουργό. Επισήμαναν το υψηλό κόστος παραγωγής και ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη άμεσα μέτρα στήριξης, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και έργα στην ύπαιθρο.

Απόβαση αγροτών με τρακτέρ σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική είσοδο έχουν σκοπό να κάνουν οι αγρότες σήμερα Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου ενόψει και των εγκαινίων της 30ής έκθεσης Agrotica.

Όπως αναφέρει το voria.gr, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να μπουν στη Θεσσαλονίκη με περίπου 300 τρακτέρ και να φτάσουν μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου και θα τα παρατάξουν στο σημείο έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Γιώργο Σιδηρόπουλο, το σχέδιο των αγροτών είναι να γίνει μηχανοκίνητη πορεία των τρακτέρ πουθα έρθουν από διάφορες περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες με τα μηχανήματά τους, θα συναντηθούν σε ένα σημείο έξω από την πόλη και στη συνέχεια μέσω της Λεωφόρου Νίκης θα κινηθούν προς την πύλη της έκθεσης από την πλευρά της ΧΑΝΘ, όπου θα παραταχθούν στο πλακόστρωτο.

Για τον σχεδιασμό της εισόδου των τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν, νωρίτερα σήμερα, με τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά.

Οι αγρότες απαντούν στο κάλεσμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο λέγοντας ότι ζητούν συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις και όχι απλά μια προσχηματική συζήτηση.

Προκλητικός Αυγενάκης εξόργισε τους αγρότες

Προκλητικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης απέναντι στους αγρότες, ο οποίος τους ζήτησε να μην του «υποδεικνύουν» όπως είπε «το πώς θα κάνει τη δουλειά του».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, ο Λευτέρης Αυγενάκης κλήθηκε να απαντήσει στις διαμαρτυρίες αγροτών από τη Βοιωτία και τη Λάρισα που ήταν μαζί του στον τηλεοπτικό αέρα.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως το αγροτικό ρεύμα και η αρωγή των πλημμυροπαθών, ήταν αρμοδιότητα του υπουργού ΠΕΝ και όχι του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.

«Τι πάει να πει είναι άλλου υπουργού; Οι υπουργοί πρέπει να συνεργάζονται», του απάντησε ο Χρήστος Σιδερόπουλος, αγρότης από τη Λάρισα, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να απαντά: «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε».

To ειρωνικό ύφος του Λευτέρη Αυγενάκη, εξόργισε τον κ. Σιδερόπουλος ο οποίος του απάντησε αμέσως: «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας».

Μάλιστα, εξοργισμένος από το ύφος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Γιάννης Βάγγος, δήλωσε πως οι αγρότες περίμεναν περισσότερο από 7 ώρες για τη συνάντηση μαζί του.

Σχετικές ειδήσεις