ΕΛΛΑΔΑ

Αίγινα: Στη δικαιοσύνη η νέα δολιοφθορά στον αγωγό - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Αίγινα: Στη δικαιοσύνη η νέα δολιοφθορά στον αγωγό - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Φωτ.: Eurokinissi

Είναι η τέταρτη φορά που σημειώνεται δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης 

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει λάβει ήδη η υπόθεση της νέας δολιοφθοράς στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας μετά από την μηνυτήρια αναφορά του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά.

Πλέον οι αρχές καλούνται να ερευνήσουν τις επαναλαμβανόμενες δολιοφθορές στον αγωγό της Αίγινας. Σημειώνεται πως από το 2020, έχουν καταγραφεί 4 πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικά σημεία του αγωγού, ο οποίος συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα και τροφοδοτεί 12.000 κατοίκους. Το πρώτο περιστατικό συνέβη το 2020, δύο ακόμη περιστατικά καταγράφονται το 2022 και το τελευταίο τον Ιανουάριο του 2024.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΚΑΙ, μέχρι σήμερα δεν έχουν συλλεγεί στοιχεία που να οδηγούν σε κάποιο βασικό συμπέρασμα. Επισημάνθηκε επίσης ότι από την έκρηξη έχουν καταστραφεί τα τσιμεντοστρώματα, που είχαν τοποθετηθεί πάνω στον αγωγό.

Πώς έγινε αντιληπτή η δολιοφθορά στον αγωγό

Αναλυτικότερα, συναγερμός σήμανε στον διαχειριστή του έργου όταν στις 24 Ιανουαρίου αυξήθηκε απότομα η παροχή νερού, από 800 κυβικά την ώρα σε 2.400 μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, κατασκευαστής του έργου, «πήραμε ένα σκάφος και ξεκινήσαμε από την Σαλαμίνα και πηγαίνοντας νότια, στα 800 μέτρα του αγωγού και σε βάθος 50 μέτρων βρήκαμε ζημιά. Κοιτάζοντας γύρω είδαμε πως δεν υπήρχαν σημάδια, που να δείχνουν πως σύρθηκε κάποια άγκυρα ή σημάδια από κάποια τράτα».

Λόγω του βάθους όπου φέρεται να τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα άτομο με εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, ανέφερε ο ΣΚΑΙ.

Αίγινα: Μηνυτήρια αναφορά από τον Νίκο Χαρδαλιά

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να εκκινήσει με ταχείες διαδικασίες η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε το σώμα για τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών και για τις επικείμενες νομικές ενέργειες της διοίκησης.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά:

«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός, με συνεχείς δολιοφθορές σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι αυτή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα, όσο και τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Σήμερα, καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά και ζητάμε να διερευνηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως. Και ξέρουμε. Και θέλουμε. Και μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και να είναι σίγουροι, όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους διαδικασίες, ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε υπόθεση που αφορά την Περιφέρεια Αττικής. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί.

Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει. Οι κάτοικοι της Αίγινας θέλω να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Η Περιφέρεια Αττικής -το ξαναλέω- σε αυτό το παιχνίδι που παίζεται δεν μένει θεατής. Συμμετέχει ενεργά σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή των πολιτών».