ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Κραυγή αγωνίας από τους μελισσοκόμους – «Τα πάντα κάηκαν, έξι μήνες είμαστε σαν χαμένοι»

Έβρος: Κραυγή αγωνίας από τους μελισσοκόμους – «Τα πάντα κάηκαν, έξι μήνες είμαστε σαν χαμένοι»
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στο σύνολο της μελισσοκομίας του Έβρου, μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι του νομού Έβρου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Ύστερα από δεκαεπτά ημέρες «πύρινου» όλεθρου, η μεγάλη πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου τέθηκε υπό έλεγχο την 4η Σεπτεμβρίου, αφού κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Απογοήτευση, πόνος και ανασφάλεια συνθέτουν το «παζλ» της επόμενης μέρας, με τους μελισσοκόμους του Έβρου να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Μέσα (σ.σ. στα καμένα) είχαμε μέλια, εργαλεία, τα πάντα. Καταστράφηκαν, έξι μήνες είμαστε σαν χαμένοι.

Αναγκάστηκα να δουλεύω σε ταξί, για να ζήσω την οικογένειά μου. Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε τα μελίσσια, γιατί έχει καεί ο τόπος», τονίζουν συντετριμμένοι, μιλώντας στο OPEN.

Από τις φωτιές στον Έβρο, περίπου 2.500 κυψέλες έχουν καεί. «Τα πάντα είναι μαύρα, όλο το μέρος έχει καεί. Ήρθα και βρήκα μία απελπιστική κατάσταση», τόνισε άλλος παραγωγός.

Οι μελισσοκόμοι του νομού Έβρου ζητούν να εφαρμοσθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης του κλάδου στις καμένες εκτάσεις, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή αγνού ελληνικού μελιού.

Σχετικές ειδήσεις