ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων - Χωρίς Μετρό

Απεργία: Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων - Χωρίς Μετρό
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.

Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στα Προπύλαια. Αυτή την ώρα, η πορεία μνήμης για την πρώτη «μαύρη» επέτειο από την τραγωδία στα Τέμπη κινείται με κατεύθυνση τα γραφεία της Hellenic Train (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13).

Αμέσως μετά, τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε ‘σένανε, μικρέ» δόνησαν την ατμόσφαιρα στην απεργιακή συγκέντρωση.

Μαζική και μαχητική ήταν η προσυγκέντρωση σωματείων και φορέων νωρίτερα στην Καρόλου στο κτήριο του ΟΣΕ. Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτηρίου, με τα τρικάκια που έριξαν, με τα συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή μας ενάντια στην ακρίβεια για αυξήσεις στους μισθούς» είναι το κεντρικό σύνθημα στη διαδήλωση. «Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλειστοί είναι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η Ελληνική Αστυνομία, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Αναλυτικά, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε εφαρμογή σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επτά σωματεία αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί και στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Παράλληλα, οι οδηγοί ταξί συνεχίζουν για δεύτερο εικοσιτετράωρο την απεργία τους.

Τι ισχύει με τις πτήσεις

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν προαναγγείλει ότι θα λάβουν μέρος στην απεργία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας καλούσε τα μέλη να συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ από τις 00:01 έως τις 24:00.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης (27/02), η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ / ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», πραγματοποιούνται μόνο όσα δρομολόγια δεν έχουν ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες. Οι ταξιδιώτες καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τις αερογραμμές με τις οποίες είχαν προγραμματίσει να πετάξουν.

Δεμένα πλοία

Δεμένα παραμένουν τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν σήμερα (28/02) από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Η απεργιακή κινητοποίηση θα λήξει τα μεσάνυχτα.

Σχετικές ειδήσεις