ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: «Κατειλημμένες» από την Τουρκία οι ραδιοφωνικές συχνότητες στα σύνορα

Έβρος: «Κατειλημμένες» από την Τουρκία οι ραδιοφωνικές συχνότητες στα σύνορα
ERT3

Οι δυο πομποί που είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα αφήνουν ακάλυπτο τον ενδιάμεσο χώρο, τον οποίο κατέλαβαν οι τουρκικές συχνότητες

Οι κάτοικοι σ' όλο το μήκος των συνόρων στον Έβρο αντί να ακούν ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ακούν τους τουρκικούς, καθώς η γειτονική χώρα έχει καλύψει όλες τις συχνότητες με πομπούς μεγάλης ισχύος, κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Έλληνες πολίτες, ενώ την ίδια ώρα έχει δημιουργήσει ευρύτερες ανησυχίες.

Εκτός όμως από τους πολίτες αγωνία υπάρχει και στους ιδιοκτήτες των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δυο πομποί που είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα αφήνουν ακάλυπτο τον ενδιάμεσο χώρο, τον οποίο κατέλαβαν οι τουρκικές συχνότητες. Η προστασία ενός τόπου έχει πολλές πτυχές και γίνεται εύκολα στόχος των ραδιοφωνικών επιβουλών, με την χρησιμοποίηση των συχνοτήτων για αθέμιτη προβολή πολιτικών.

Οι ραδιοσυχνότητες δεν οριοθετούνται με συνοριογραμμές, αλλά με πολιτικές αποτροπής. Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών κάλεσαν τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους για φθηνότερη ενέργεια και προστασία των συχνοτήτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Κυρανάκης ανταποκρίθηκε και έσπευσε στην περιοχή, όπου έχει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προσβλέπουν ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί άμεσα.