ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 8ης Μαρτίου: Πώς θα γίνει - Ποιοι συμμετέχουν, προσφυγή στη δικαιοσύνη

Απεργία 8ης Μαρτίου: Πώς θα γίνει - Ποιοι συμμετέχουν, προσφυγή στη δικαιοσύνη
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για αύριο 8 Μαρτίου απεργία

Ερωτήματα σχετικά με την απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο έχουν δημιουργηθεί μετά από την προσφυγή στη δικαιοσύνη του υπ. Εσωτερικών ενάντια στην ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για αύριο 8 Μαρτίου απεργιακή κινητοποίηση. Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί με τα διαχρονικά αιτήματα της 8ης Μαρτίου, που είναι ίση αμοιβή για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, για το 2024, η ΑΔΕΔΥ αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Παλαιστίνης.

Φέτος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εντάσσει στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου και της στάσης εργασίας από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας τη μαζική έκφραση εναντίωσης στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει ΔΟΕ - ΟΛΜΕ για τις 8:00-11:00 π.μ. της Παρασκευής. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας στις 8 Μαρτίου 2024, από τις 11:00 έως τις 15:00, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00 και στην πορεία έως την Πλατεία Συντάγματος.

Στη δικαιοσύνη η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

Πάντως αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας – αποχής διαρκείας από την αξιολόγηση κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

H αγωγή κατά της Ανώτατης Διοικήσεως Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από την Νίκη Κεραμέως. Σε αυτήν η υπουργός Εσωτερικών ζητάει να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας, που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του ψηφισμένου, από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικού νόμου (4940/2022).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε ληφθείσα απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία – αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες.

Από το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνεται ότι το σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Πολίτη.

Συμπληρώνεται ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, η οποιαδήποτε ενέργεια όμως πρέπει να είναι νόμιμη και να μην στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.