ΕΛΛΑΔΑ

Μηνιγγίτιδα και καρναβάλια: Ειδική βιοπαθολόγος μιλάει στο Newsbomb.gr για τι πρέπει να προσέξουμε

Μηνιγγίτιδα και καρναβάλια: Ειδική βιοπαθολόγος μιλάει στο Newsbomb.gr για τι πρέπει να προσέξουμε
Φωτ.: Eurokinissi

Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την μηνιγγίτιδα ειδικά τις επόμενες μέρες  λόγω των αποκριάτικων εκδηλώσεων 

Μετά το τελευταίο περιστατικό όπου 20χρονος φοιτητής προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, η ανησυχία είναι έκδηλη ενόψει των αποκριάτικων εκδηλώσεων των επομένων ημερών.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στην καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα, την κα Μαρία Δημητρίου, Ιατρό Βιοπαθολόγο και Επόπτη Δημόσιας Υγείας προκειμένου να λύσει όλες τις τυχόν απορίες.

Συγκεκριμένα σχετικά με το κατά πόσο ανησυχεί την ιατρική κοινότητα η έκταση του φαινομένου στο φοιτητικό κόσμο, αλλά και εν γένει ενόψει του… ξέφρενου καρναβαλιού, η κα Δημητρίου επισήμανε: «Η οξεία μηνιγγίτιδα αποτελεί σαφώς κατάσταση που χρήζει επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Υπό αυτό το πρίσμα και εν όψει καρναβαλιού η ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση δεδομένου του γεγονότος ότι επιδημιολογικά στο Δυτικό κόσμο συρρέοντα περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας (clusters) έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν σε ομάδες νεαρών ενηλίκων και εφήβων, πληθυσμός που προεξάρχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Σαφώς με την κατάλληλη πληροφόρηση του κοινού και με τις υγειονομικές παρεμβάσεις της πολιτείας δεν υπάρχει λόγος αποχής από το Καρναβάλι».

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Σε επόμενο χρόνο επομένως ζήτημα είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα η κα Δημητρίου εξηγεί: «Υπάρχει αυτό που στην ιατρική λέμε κλασική τριάδα συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας που είναι:

- ο πυρετός,

-η αυχενική δυσκαμψία και

-ο επηρεασμός του επιπέδου συνείδησης τα οποία εμφανίζονται σε ποσοστό γύρω στο 50% των περιπτώσεων»

Τονίζει ωστόσο ότι κυρίαρχα συμπτώματα είναι και:

- η κεφαλαλγία,

-η φωτοφοβία (ο ασθενής νιώθει δυσφορία κατά την έκθεση σε φως),

-ο έμετος,

- ο πόνος στη ράχη,

-αδυναμία,

-μυαλγίες

τα οποία συνδυάζονται με σημεία εγκεφαλικής δυσλειτουργίας όπως σύγχυση, παραλήρημα, μειωμένο επίπεδο συνείδησης που κυμαίνεται από λήθαργο έως κώμα.

«Άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι η εκδήλωση σπασμών, παραλύσεις κρανιακών νεύρων, ελλείμματα οπτικού πεδίου. Γενικά τα ευρήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να προσανατολίσουν έγκαιρα προς τη διάγνωση της μηνιγγίτιδας. Στο δέρμα θα μπορούσε να εμφανιστεί αιμορραγικό (πετεχειώδες ή πορφυρικό) εξάνθημα», εξηγεί στο Newsbomb.gr.

Αυτό που ξεκαθαρίζει είναι ότι «η αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας είναι ιατρική υπόθεση και κάθε υποψία κρούσματος με βάση τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητά ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία είναι επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού ανάλογα με το παθογόνο αίτιο και κορτικοειδή. Αυτά όμως είναι αποφάσεις που λαμβάνονται ενδονοσοκομειακά από ειδικούς ιατρούς».

Οι ηλικιακές κατηγορίες που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο

Τέλος, ερωτώμενη η κα Δημητρίου για το αν υφίστανται κάποιες ηλικιακές κατηγορίες ατόμων που πρέπει να ανησυχούν σε μεγαλύτερο βαθμό εξηγεί: «Η μηνιγγίτιδα ανάλογα με το παθογόνο αίτιο το οποίο την προκαλεί αφορά άλλοτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Έτσι ο H. Influenzae επικρατεί σχεδόν αποκλειστικά στην παιδική ηλικία δηλαδή μεταξύ 3 μηνών και 3 χρόνων (η εφαρμογή ωστόσο εμβολιασμού έχει μειώσει θεαματικά την επίπτωση). Η N. meningitidis (ο γνωστός μηνιγγιτιδόκοκκος), εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά και προκαλεί συρροή κρουσμάτων. Στους ενήλικες συχνότερα αίτια είναι ο S. pneumoniae και η N. meningitidis ενώ οι ηλικιωμένοι και τα νεογνά (τα ηλικιακά άκρα δηλαδή) κινδυνεύουν συχνότερα από L. monocytogenes. Σαφώς και οι ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες δηλαδή τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν πάντα κατηγορίες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μας».

Συμβουλεύει δε τα εξής: «Επειδή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν κυρίως νεαροί ενήλικες όπως φοιτητές, καλό θα είναι αν μετά από πολυπληθείς συναθροίσεις κάποιος αισθανθεί τα προαναφερθέντα συμπτώματα να απευθυνθεί άμεσα στον ιατρό του. Άλλωστε στο πλαίσιο της τοπικής έξαρσης κρουσμάτων στην Πάτρα η πολιτεία έχει ήδη πάρει μέτρα όπου χρειάζεται».