ΕΛΛΑΔΑ

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Σάλος με την πρόταση της εισαγγελέως για «κατάχρηση ανηλίκου»

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Σάλος με την πρόταση της εισαγγελέως για «κατάχρηση ανηλίκου»

Ο Γιάννης Γλύκας εξήγησε ότι «το αδίκημα του βιασμού πρέπει να περιέχει είτε βία είτε απειλή»

Στην υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ιδίως μετά την πρόταση της εισαγγελέως, αναφέρθηκε ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας επισημαίνοντας πως η εν λόγω πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

Ο Γιάννης Γλύκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική», ενώ εξήγησε ότι «το αδίκημα του βιασμού πρέπει να περιέχει είτε βία είτε απειλή». Είπε επίσης πως αν δεν υπάρχει βία, τότε δεν θα υπάρχει και ισόβια κάθειρξη.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Γλύκας πρόσθεσε ότι «στην πρόταση της εισαγγελέως υπάρχει η κατηγορία για κατάχρηση ανηλίκων». Κρατώντας αποστάσεις από τα όσα γίνονται στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη για την υπόθεση της 12χρονης, είπε ότι, στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές για «κατοχή πορνογραφικού υλικού και διευκόλυνση μαστροπείας».

«Αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε πάνω από 20 χρόνια κάθειρξης και θα εκτιθούν τα 4/5 της ποινής», απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την πιθανή ποινή, εξηγώντας πως ο νόμος είναι αυστηρός και είναι νόμος του 2021, καθώς ο νέος ποινικός κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί πως η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση, του 55χρονου καταστηματάρχη από τον Κολωνό, για την πράξη του βιασμού της ανήλικης. Η εισαγγελέας –κατά πληροφορίες– εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης.