ΕΛΛΑΔΑ

Σεπόλια: «Ο Μίχος δεν θα βγει από τη φυλακή» - Οργή στην κοινωνία από την πρόταση της εισαγγελέως

Σεπόλια: «Ο Μίχος δεν θα βγει από τη φυλακή» - Οργή στην κοινωνία από την πρόταση της εισαγγελέως

Σεπόλια: Η ποινή του εάν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση - Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της 12χρονη

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρόταση της εισαγγελέως, στην υπόθεση της 12χρονης από τα Σεπόλια, η οποία ζητάει αθώωση του βασικού κατηγορουμένου, Ηλία Μίχου για τον βιασμό σε βάρος του 12χρονου κοριτσιού λόγω αμφιβολιών και τη μετατροπή της μαστροπείας σε διευκόλυνση ανηλίκου να εκδίδεται.

Ζητούμενο είναι πλέον αν η συγκεκριμένη πρόταση γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο κάτι στο οποίο το λαϊκό αίσθημα αντιδρά κάνοντας λόγο για ξέπλυμα του κατηγορούμενου.

Με απλά λόγια η εισαγγελέας είπε σε ένα παιδί 12 ετών ότι αυτό που συνέβη έγινε με τη θέληση και τη συναίνεσή του γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, για την πρόταση της εισαγγελέως, καθώς ένα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν διαθέτει την κρίση προκειμένου να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με έναν ενήλικα.

Σήμερα η δίκη για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και μετά την ολοκλήρωσή τους θα έχουμε τη δικαστική απόφαση.

Εάν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, η ποινή που θα επιβληθεί στον 55χρονο δεν θα είναι πάνω από 20 χρόνια σε αντίθεση με τον βιασμό που επισύρει ισόβια κάθειρξη.

Την ίδια στιγμή για τη μητέρα της 12χρονης, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης αφού απεφάνθη ότι ήταν η κύρια υπεύθυνη της φρίκης που βίωνε η ανήλικη κόρη της.

Δικηγόρος 12χρονης για Μίχο: «Απαράδεκτο να έχει υποθεί ότι ένα 12χρονο παιδί επέλεξε να εκδίδεται»

Καταπέλτης κατά της άποψης της δικηγόρου μερικών εκ των κατηγορουμένων για τη 12χρονη είναι η δικηγόρος της ανήλικης, Ασπασία Ταραχοπούλου.

Μιλώντας χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η Ασπασία Ταραχοπούλου ανέφερε: «Απαράδεκτο να έχει υποθεί ότι ένα 12χρονο παιδί επέλεξε να εκδίδεται». Μάλιστα, η δικηγόρος της 12χρονης θεώρησε σίγουρο ότι το δικαστήριο δεν θα λάβει υπόψην του την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση του Ηλία Μίχου για τον βιασμό της 12χρονης. «Η άποψη της εισαγγελέως είναι ότι δεν ασκήθηκε βία εναντίον της 12χρονης », ανέφερε η κυρία Ταραχοπούλου, τονίζοντας ότι: «Η 12χρονη είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Πιστεύουμε ότι λέει την αλήθεια», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε: «Ο Ηλίας Μίχος δεν πρόκειται να βγει από τη φυλακή».

H γιαγιά της 12χρονης

«Αν κάπου στηριζόταν το παιδί ήταν στη δικαιοσύνη και σίγουρα δεν περίμενε μια πρόταση που να αθωωνεί τον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό της». Αυτή ήταν η αντίδραση από την γιαγιά της 12χρονης, η οποία μιλώντας στο STAR ανέφερε ότι το κορίτσι ενημερώθηκε για την εξέλιξη.

«Όλο το σύμπαν έχει αναστατωθεί με αυτό το πράγμα. Ντροπή τους, ντροπή. Δεν έχω να πώ τίποτα άλλο, μεγάλη ντροπή. Και το παιδί δεν είναι καλά κι αν πάθει τίποτα το παιδί εγώ δεν ξέρω τι θα κάνω, θα κάψω το σύμπαν αν το παιδί πάθει κάτι με αυτά που βλέπει. Ντροπή τους, ντροπή τους. Είμαι εξοργισμένη», τόνισε.

Οι χθεσινές διαμαρτυρίες

Χθες πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την πρόταση εισαγγελέως για απαλλαγή του Ηλία Μίχου που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης στα Σεπόλια, από τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας. Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και αργά χθες το απόγευμα στα Προπύλαια, με αίτημα να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, με συνθήματα αποδοκιμασίας κατά της εισαγγελικής αυτής της πρότασης και υπέρ της 12χρονης.

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Χθες βράδυ μιλώντας στο ACTION24 ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ζήτησε να απέχουν οι πολιτικοί από τον σχολιασμό ποινικών υποθέσεων και δήλωσε σε γενικότερο πλαίσιο ότι «μπορεί αυτή η απαράδεκτη πράξη να τιμωρείται με ποινή αντίστοιχη του βιασμού γιατί εξομοιώνεται διαφορετική αντικειμενική υπόσταση με τις ποινικές συνέπειες του βιασμού».

Νωρίτερα στη Βουλή είχε προκληθεί ένταση όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφέρθηκε στην πρόταση για αθώωση του Ηλία Μίχου για την κατηγορία του βιασμού. Προκλήθηκε αντιπαράθεση με τον κ. Τζανακόπουλο.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για πέπλο ατιμωρησίας, και ο υπουργός απάντησε για το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο δεν περιορίζονται σε όλα αυτά. Χαρακτηριστική ήταν κι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «12 χρονών συναίνεσε; Η Οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί». Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε) ζητά από τα συμβαλλόμενα κράτη να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ένα παιδί. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 15 έτη».

Τι είπε η δικηγόρος της 12χρονης

Καταπέλτης ήταν η δικηγόρος της 12χρονης μετά την πρόταση της εισαγγελέως για την αθώωση του Ηλία Μίχου για τον βιασμό και την μαστροπεία της ανήλικης, που προκάλεσε κοινωνικό αναβρασμό.

Η Αγγελική Ψαράκη κατήγγειλε μέσω του Newsbomb.gr ότι η εισαγγελέας στην αγόρευσή της δεν έλαβε υπόψη σημαντικά στοιχεία για τον Ηλία Μίχο και τόνισε πως θα δοθεί σκληρή μάχη για να αποτραπεί η αθώωσή του για βιασμό στη δικαστική αίθουσα.

«Θα μελετήσουμε την πρόταση πολύ προσεκτικά, αλλά θεωρώ ότι δεν θα γίνει τελικά δεκτή από το δικαστήριο, καθώς δεν έχει λάβει υπόψη της πολλά σοβαρά περιστατικά για τον Ηλία Μίχο, με βάση το κατηγορητήριο. Είμαστε βέβαιοι ότι το Δικαστήριο θα αποφανθεί δίκαια και με γνώμονα την δικαίωση της ανήλικης καθώς και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης»

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στη δίκη, μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων, η κυρία Ψαράκη δήλωσε ότι: «Στις αγορεύσεις μας θα δώσουμε έμφαση στα στοιχεία που έχει το δικαστήριο στη διάθεσή του από την πρώτη στιγμή, με βάση τη δικογραφία, με όλα τα στοιχεία που ενοχοποιούν τον πρώτο κατηγορούμενο για τις βασικές κατηγορίες».

Σχολιάζοντας τέλος την πρόταση για πλήρη ενοχή της μητέρας της 12χρονης η Αγγελική Ψαράκη σημείωσε: «Υπάρχει πλήθος αποδεικτικού υλικού, το οποίο αθωώνει την μητέρα της 12χρονης, για την οποία η ίδια η ανήλικη, από την πρώτη στιγμή στην κατάθεσή της δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα».

Σχετικές ειδήσεις