ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλικό: Μάστιγα οι κλοπές ανήλικων Ρομά - Τους συλλαμβάνουν και τους αφήνουν ξανά

Αιτωλικό: Μάστιγα οι κλοπές ανήλικων Ρομά - Τους συλλαμβάνουν και τους αφήνουν ξανά

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι

Πολλά τα συμβάντα με δράστες Ρομά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Μεσολογγίου, αλλά και του Αιτωλικού.

Βέβαια η παραβατικότητα ορισμένων Ρομά δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά κρατάει χρόνια, με κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και επιθέσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΑΙΧΜΗΣ των προηγούμενων ημερών, κάποιοι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κλέβουν ή να αποπειρώνται να μπουν σε σπίτια και κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου τους επιβλήθηκαν οι ανάλογες ποινές.

Στην μια περίπτωση συνελήφθη ένας Ρομά που μαζί με άλλους επιχείρησαν να μπουν σε σπίτι, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. Το Δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών, παρόλο που ο 19χρονος δράστης προσπαθούσε να πείσει τους Δικαστές ότι δεν θα το ξανακάνει, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Οι Δικαστές, όπως ήταν φυσικό, δεν τον πίστεψαν, αφού η δράση του ξεκινάει από την ηλικία των 14 ετών.

Σε άλλη περίπτωση «άγνωστοι» δράστες, πριν από έναν μήνα περίπου διέρρηξαν σπίτι σε κεντρικό σημείο του Μεσολογγίου, το οποίο δεν κατοικούνταν τον τελευταίο χρόνο λόγω του θανάτου της ιδιοκτήτριας. Τα παιδιά της δεν χρησιμοποιούσαν αυτό το σπίτι, αλλά δεν το είχαν εγκαταλείψει. Οι δράστες αφού αφαίρεσαν τιμαλφή και άλλα αντικείμενα έγιναν καπνός. Ειδοποιήθηκε φυσικά η Αστυνομία που έκανε έρευνα, αλλά δεν έφθασε στα ίχνη των δραστών.

Ωστόσο αυτοί δεν το έβαλαν κάτω! Πριν από μερικές ημέρες ξαναπήγαν στο σπίτι και μάλιστα στις 2 το μεσημέρι έσπασαν τα κάγκελα του παραθύρου από το πίσω μέρος και μπήκαν μέσα. Αυτή τη φορά είχαν αποφασίσει να πάρουν και τα χαλιά, οπότε άρχισαν να τα κατεβάζουν στο ισόγειο. Οι γείτονες άκουσαν θόρυβο και ειδοποίησαν τον γιο της ιδιοκτήτριας, που πήγε άμεσα στο σημείο. Για καλή του τύχη εκείνη την ώρα περνούσε ένας Μεσολογγίτης αστυνομικός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας και κατάφερε να πιάσει τους δυο, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και η αστυνομία που τους συνέλαβε και «επίσημα».

Ο ένας εκ των δραστών ήταν ανήλικος και θα δικαστεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων, ενώ ο άλλος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δικάστηκε με την αυτόφωρη διαδικασία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο μηνών. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ενήλικος δράστης είχε αποφυλακιστεί μόλις έναν μήνα πριν, καθώς εξέτισε ποινή για παρόμοια αδικήματα. Φαίνεται όμως ότι αυτό ήταν κάτι που δεν τον πτόησε και δεν τον απέτρεψε στο να συνεχίσει τη δράση του.

Να διευκρινιστεί ότι δεν έχει εξακριβωθεί αν οι δράστες που πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω ήταν οι ίδιοι με εκείνους που έκλεψαν και την προηγούμενη φορά το ίδιο σπίτι, αλλά η ουσία είναι ότι η παραβατικότητα δεν έχει τέλος.

Από κει και πέρα υπάρχουν μαρτυρίες επιχειρηματιών για ζημιές που προκαλούν κάποιοι Ρομά σε καταστήματα, κυρίως εστίασης και αναψυχής. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, συχνά κάποιοι Ρομά, κυρίως σε κατάσταση μέθης, επισκέπτονται καταστήματα δήθεν για να φάνε ή να πιούν ένα ποτό και αν τους απαγορευτεί η είσοδος, προκαλούν ζημιές.